Arnhem en omstreken

Een bijzondere vondst achter de wc in de Eusebiuskerk

Een van de ornamenten die na de sloop van de toiletten tevoorschijn is gekomen
Een van de ornamenten die na de sloop van de toiletten tevoorschijn is gekomen © RTV Connect
ARNHEM - Tijdens het slopen van de toiletruimte in de kerk is er een aparte vondst gedaan: achter het plafond van de wc’s zijn ornamenten gevonden. De ruimte is ontworpen door de bekende architect Joseph Cuypers. Hij is bekend van de St.Bavokerk in Haarlem en de Amsterdamse effectenbeurs.
Het grootste gedeelte van de Eusebiuskerk is tijdens de slag om Arnhem verwoest. “Dit gedeelte van de kerk heeft het wonderbaarlijk genoeg overleefd”, laat directeur van de Eusebiuskerk Meike Verhagen weten. De ruimte blijkt rond het jaar 1900 een wachtruimte te zijn geweest voor de armen.
De kamer is door de aanleg van de toiletten in de jaren 70 flink beschadigd, “Maar er zijn nog duidelijk ornamenten te zien die gemaakt zijn door de bekende architect Joseph Cuypers,” vertelt de trotse directeur.
Pierre Cuypers, de kleinzoon van Joseph, was verrast toen hij het nieuws te horen kreeg. “Ik werd gebeld dat er een of andere geheime Cuypers kamer gevonden was, dat klonk alleen al spannend!” De kleinzoon van de architect. “Er was een tijd dat Cuypers niet meer zo gewild was en toen zijn veel gebouwen gesloopt”, legt de kleinzoon uit. “Dat dit nu gevonden is… ik zou zeggen tel je zegeningen!”

Directeur moet nu nieuw kantoor vinden

De ruimte was in eerste instantie bedoeld als kantoor voor directeur van de kerk Meike Verhagen. “We dachten we zetten er even wat voorzetwandjes voor en dat kan ik er in“, lacht de directeur, maar dat gaat niet meer door.
de ruimte na het slopen van de toiletten
de ruimte na het slopen van de toiletten © RTV Connect
Nu is de bedoeling dat de ruimte in zijn oude staat wordt teruggebracht. De renovatie van deze ruimte kost 216.000 euro. “De provincie Gelderland heeft daarvoor al 116.000 euro toegezegd,” laat Verhagen weten. De rest van de kosten moeten worden geworven. “We hopen op een gulle gever.”
De restauratie van de kerk was bijna op zijn einde, “Nu we dit hebben gevonden willen we hier zeker nog wat extra tijd in stoppen”, laat Verhagen weten. “Het is een extra deurtje dat naar de geschiedenis.”