Rijk van Nijmegen

Vector of Memory voor stadsbrug De Oversteek

Burgemeester Bruls en Herre Dijkema met de Amerikaanse 82nd Airborne Division
Burgemeester Bruls en Herre Dijkema met de Amerikaanse 82nd Airborne Division © Rick van Elk / RN7
NIJMEGEN - Nijmegen heeft zaterdagmiddag een Vector Of Memory gekregen. Het herdenkingsteken is onderdeel van een route door Europa langs allerlei bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Deze vector staat onder stadsbrug De Oversteek; een locatie die natuurlijk niet mag ontbreken.

Vectors of Memory

Speciale markeringen, de Vectors of Memory, wijzen de weg van deze route en wijzen naar de bijzondere plek, gebeurtenis of gebouw op deze locatie. De Oversteek staat op de plek waar op 20 september 1944 900 geallieerde soldaten in gammele bootjes stapten en naar de overkant roeiden terwijl ze onder vuur werden genomen door Duitse soldaten. Deze oversteek werd Operatie Market Garden genoemd en kostte 48 van hen het leven. De geallieerden wisten na hevige gevechten zowel de spoorbrug als de Waalbrug ongeschonden in handen te krijgen en de Duitsers uit de stad te verdrijven. Daarmee was de bevrijding van Nijmegen een feit.
De onthulling van het monument werd gedaan door burgemeester Hubert Bruls en bestuurslid Herre Dijkema van WO2GLD. Deze organisatie zet zich in als verbindende schakel om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden en dit erfgoed door te geven aan toekomstige generaties “Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend, daar moeten we blijvend aan werken. En dit doen we door de verhalen bij historische markeringspunten te vertellen.” Woordkunstenaar Sara van Gennip vertelde op indrukwekkende wijze de gedachten die een van de jonge militairen bij de oversteek zou kunnen hebben gehad, bij het instappen in een van die gammele bootjes. Hij heeft zijn leven gelaten voor onze vrijheid. Vrijheid is voor twee aanwezige jongeren Hidde en Stijn "gewoon over straat kunnen lopen, zonder bang te hoeven zijn om opgepakt te worden”.

Liberation Route

De Liberation Route is een 300 kilometer netwerk van paden, van Normandië tot aan Berlijn, door 6 Europese landen die een verbinding vormen langs de opmars van de geallieerden. De route passeert tal van historische locaties en vertelt verhalen die belangrijk waren in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. De wandelen- of fietsroute verbindt mensen, plekken en evenementen om zo het einde van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog te herinneren en de bevrijding van Europa te vieren.
De Vectors of Memory zijn ontworpen door architect Daniel Liebeskind. Dit jaar zijn er al 15 Wall Vectors en 40 Floor Vectors geïnstalleerd op verschillende locaties in de provincie Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland.