Arnhem en omstreken

Gluren bij de buren tijdens de Open Monumentendag

Een van de kernmerken in het Paleis van Justitie
Een van de kernmerken in het Paleis van Justitie © RTV Connect
ARNHEM - Binnen kijken waar dat normaal niet mag of waar je het niet zo snel zou doen. Dat kan in het weekend van 10 op 11 september op de Open Monumentendag. Ook Arnhem doet hier weer aan mee.
Een van de locaties waar belangstellenden terecht kunnen in de Gelderse hoofdstad is het Paleis van Justitie. Vrijwilligers van ‘t Gilde geven rondleidingen in de rechtbank, die net is verbouwd en daardoor goed aansluit bij het thema duurzaamheid. “Het gebouw was aan modernisering toe om zo weer goed met zijn tijd mee te gaan,” legt de Adviseur Huisvesting van de rechtbank Gelderland Jaap van ’t Hul uit.
Een van de aanpassingen die aan het gebouw is het realiseren van een ruimte waar slachtoffers deel kunnen nemen aan de zitting, zonder fysiek aanwezig te zijn in de rechtszaal. “De oude opstelling kon voor veel slachtoffers te confronterend zijn,” legt Van ’t Hul uit. Een ruimte met een ronde tafel en een beeldscherm, meer dan dat is het niet: ”maar dit is echt een toevoeging aan het gebouw en voor de slachtoffers.”
Ook de rechtszalen zijn opgeknapt. “Het monumentale podium is intact gebleven, maar daar hebben we een podium overheen gebouwd,” laat de adviseur zien. Terwijl hij wijst naar een nieuw podium “Je ziet hem nu niet meer maar hij is er nog wel.”