Rijk van Nijmegen

Uniek circus voor baby's in première

Baby tijdens generale repetitie
Baby tijdens generale repetitie © RN7
NIJMEGEN - ‘Be Kind’ is een theatervoorstelling voor baby’s. Regisseur Emilie Weisse wilde deze jonge bezoekers laten kennismaken met hedendaagse circus en ontdekken hoe een theaterstuk kan inspelen op hun leefwereld.
De voorstelling is het regiedebuut van Weisse in samenwerking met producent TENT huis voor hedendaagse circus. De theaterervaring is bedoeld voor baby’s van 6 tot 18 maanden oud. Tijdens de show gaan de twee artiesten een dialoog aan met de kleintjes. Na afloop mogen de baby’s het decor verder ontdekken en de materialen van dichtbij verkennen.

Baby's zijn een goed publiek


Het is voor Weisse de eerste keer dat ze werkt met deze doelgroep. In de Proeftuin van 2turvenhoog onderzoekt ze welke invloed acrobatiek en  jongleren heeft op de belevingswereld van baby’s. “Ik ontdekte interessante feitjes over de ontwikkeling van baby’s. Het is geweldig dat ze al veel oppikken en begrijpen. Zo kwam ik op de gedachte om een circusvoorstelling voor ze te maken” vertelt Weisse.

Sabine Hunnius, directeur en hoofdonderzoeker van Baby & Child Research Centre Radboud Universiteit Nijmegen, heeft Weisse voorzien van wetenschappelijk onderbouwd advies. Dit onderzoekscentrum doet onderzoek naar hoe baby’s zich ontwikkelen, wat ze op welke leeftijd kunnen en wat belangrijk is voor de ontwikkeling van een jong kind. “Ik vond het een hele mooie uitdaging om dingen die wij weten vanuit de wetenschap te gebruiken om zo’n mooi project te maken. ” vertelt Hunnius. 
Dat deze kleintjes nog te jong zijn om mee te nemen naar het theater is volgens Weisse niet helemaal waar. “Ik denk dat baby’s veel meer kunnen dan mensen denken. Dat is ook een beetje het statement dat ik wil maken om aan ouders en theaters te laten zien dat baby’s een goed publiek vormen. Ze zijn eigenlijk heel erg verbonden met hun eigen emoties en ze zijn aanwezig in het moment. Ze staan paraat om alles te ontdekken”.

Waardevolle ervaring


Naast dat de voorstelling een leuk uitje is voor ouder en kind, kan het ook nog iets positiefs toevoegen.
Volgens Hunnius heeft deze ervaring waarde voor de ontwikkeling van kinderen.“Aan de ene kant weten wij dat zulke jonge baby’s zich niet zoveel herinneren, maar ze hebben wel een herinnering aan een warme omgeving waarin ze zijn opgegroeid” vertelt ze.
Om de ervaring duurzaam te maken brengt Be kind een speciaal ontworpen babyboek mee waarin ouders thuis verder kunnen gaan met de ontdekking van circus en spel. Deze vrijdag is de voorstelling nog tweemaal te zien in de Nijmeegse Lindenberg. Daarna gaan ze de rest van het land door.