Rijk van Nijmegen

Rattenoverlast in centrum Groesbeek

Een bruine rat
Een bruine rat © Pixabay
GROESBEEK - Al enige tijd wordt er geklaagd over ratten in het centrum van Groesbeek, met name bij de containers bij de supermarkten van Jan Linders en Aldi aan de Spoorlaan. Mensen dumpen hun afval naast in plaats van in de containers, waardoor het ongedierte wordt aangetrokken.
De gemeente pakt de rattenoverlast nu aan. Meerder keren per dag wordt het gedumpte afval opgeruimd en ook zijn er rattenvallen geplaatst. Dit kost echter tijd en geld.

Ratten lopen door het hele centrum

Voorheen beperkte de overlast zich tot het gebied rond de containers, in de buurt van de nesten van de dieren. Omdat de gemeente hier nu regelmatig opruimt, moeten de ratten op andere plekken op zoek naar voedsel. Daardoor lopen ze nu door het gehele centrum van Groesbeek. Het rattenprobleem lijkt dus groter te worden. "Dit is dus niet zo. Door de maatregelen vermindert juist het aantal ratten, ze verspreiden zich alleen over een groter gebied, op zoek naar voedsel. Minder eten voor ratten heeft nog een ander voordeel: ratten planten zich dan minder snel voort", zo zegt de gemeente.

Afval en etensresten

De oplossing van het probleem ligt echt in het voorkomen van afval, en dan met name etensresten. Het dringende verzoek is dan ook te stoppen met het weggooien hiervan in de openbare ruimte. Ook helpt het om uw vuilniszakken zo lang mogelijk binnen te houden. "Alleen zo krijgen we de overlast onder controle".