Rijk van Nijmegen

Jubileumjaar van Stevenskerk is begonnen

Stevenskerk vanuit de lucht
Stevenskerk vanuit de lucht © John Beckmann / RN7
NIJMEGEN - Het jubileumjaar van de Stevenskerk in Nijmegen is woensdagmiddag officieel afgetrapt. De kerk bestaat dit jaar namelijk 750 jaar. Dit werd nu voor het eerst gevierd met zang, muziek en ontroerende teksten.
In de Stevenskerk waren maar een klein aantal plekken beschikbaar, vanwege een renovatieproject. Daarom was er ook een mogelijkheid om de viering via een livestream te bekijken. “Om zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten.” De organisatie zegt het volgende over de Stevenskerk: “al 750 jaar komen mensen naar de Stevenskerk om schoonheid te ervaren, troost, inspiratie en gezamenlijkheid. Wat er ook allemaal veranderd is in de stad Nijmegen, dát is hetzelfde gebleven!” Tot aan volgend jaar september zullen de vieringen doorgaan, met allerlei verschillende soorten programma’s.

‘Iedere Nijmegenaar voelt zich wel een beetje eigenaar van de kerk’

Paul Kindt is voorzitter van de stichting van de Stevenskerk. “Iedere Nijmegenaar voelt zich wel een beetje mede-eigenaar van de kerk. De kerk heeft ook ontzettend veel betekend voor Nijmegen, we zeggen wel eens dat de kerk de spiegel van de stad is. Naast dat de kerk gewoon een kerk van Nijmegen is, is de plek ook nog beschikbaar voor allerlei evenementen, tentoonstellingen en exposities, de kerk heeft dus een groot bereik.”
750 jaar is natuurlijk een zeer lange tijd. “Er zijn vast meer kerken in Nederland die heel oud zijn, maar dit is alsnog wel erg uniek” Laat Kindt weten. De kerk wordt zelf onderhouden door de stichting van de Stevenskerk. Momenteel zijn ze bezig met een grote restauratie en verduurzaming. De stichting moet het onderhouden dus helemaal zelf doen en is afhankelijk van bijvoorbeeld verschillende fondsen.

Toekomst

De kerk diende door de eeuwen heen onder andere als een plek voor hoop in moeilijke tijden, bijvoorbeeld in oorlogen, maar ook als een plek van geloofsstrijd en controverse. Het bestuur houdt zich vooral aan een masterplan dat zij een tijdje terug gemaakt hebben. Dat is een plan dat ze hebben voor de aankomende tien jaar. Daarin zijn ze vooral bezig met de toegankelijkheid, duurzaamheid en het actueel houden van de kerk.