Rijk van Nijmegen

Wooncoalitie zet couchsurfing platform op om gestrande studenten te 'redden'

Beter op iemands bank slapen, dan buiten op straat
Beter op iemands bank slapen, dan buiten op straat © iStock
NIJMEGEN - De Nijmeegse Wooncoalitie heeft een couchsurfing netwerk opgezet om tijdelijk onderdak te bieden aan (voornamelijk) internationale studenten. Iedereen die een slaapplaats over heeft, wordt gevraagd zich te melden. Couchsurfing is het aanbieden van je bank (of bed) uit gastvrijheid zonder hier geld voor te krijgen.
"Door de huidige huisvestingscrisis kunnen te veel internationale studenten geen betaalbare en geschikte huisvesting vinden", laat de Nijmeegse Wooncoalitie weten. "Ons netwerk biedt deze studenten tijdelijke huisvesting aan door ze te matchen met een gastvrije host die een bank of extra kamer voor hun overheeft. Niet alleen eerstejaars internationale studenten maken gebruik van dit netwerk, maar ook diegenen wiens SSH& short-stay contract beëindigd is afgelopen augustus. Met name deze laatste groep heeft vaak moeite met huisvesting vinden na het einde van hun jaarcontract, aangezien deze niet tussentijds opzegbaar is."

Onduidelijk hoeveel studenten nu nog geen kamer hebben

Bij het platform hebben zich inmiddels zo'n 20 tot 25 studenten gemeld die een kamer nodig hebben. "Helaas hebben we maar 7 of 8 hosts. Dit zorgt voor een probleem met het matchen en creëert een wachtlijst", laat Mo Quirijnen van de wooncoalitie weten. "We hebben tot nu toe al 5 à 6 matches kunnen maken tussen internationale studenten en de aangeboden slaapplekken." Het is onduidelijk hoeveel studenten, buiten degenen die zich bij Wooncoalitie Nijmegen hebben gemeld, nog steeds een kamer zoeken.
De slaapplekken die aangeboden worden, zijn echt tijdelijk laat de organisatie weten: van anderhalve week tot anderhalve maand. Ze denkt daarom dat ze het couchsurfing netwerk tot ongeveer eind oktober nodig heeft. Daarna hoopt de wooncoalitie dat de meeste internationale studenten een kamer hebben kunnen vinden of een andere oplossing voor hun probleem. "Ons netwerk is natuurlijk geen zekerheid. We gaan dan ook door, zolang we nog aanmeldingen krijgen", vertelt Quirijnen.

Goed communiceren over grenzen en privacy

Er zijn geen harde eisen die de wooncoalitie stelt aan de hosts. "Je moet er wel rekening mee houden dat je je leefruimte zal moeten delen met iemand en ook duidelijk zal moeten communiceren over grenzen en privacy. Bij het inschrijven, proberen we rekening te houden met iedereens voorkeuren en daarop een match te baseren. Zo proberen we eigenlijk de grootste problemen uit de weg te gaan." De Nijmeegse Wooncoalitie is ontstaan uit de samenwerking tussen verschillende linkse actiegroepen, politieke partijen en andere organisaties.