Rijk van Nijmegen

“Nijmegenaren kunnen laatste 500 euro energietoeslag dit jaar nog ontvangen”

De sterk gestegen gasprijzen zorgen onder andere voor hogere stookkosten.
De sterk gestegen gasprijzen zorgen onder andere voor hogere stookkosten. © Pixabay
NIJMEGEN - Ondanks geluiden dat het de gemeente Nijmegen niet zou lukken om huishoudens die maximaal 130 procent van het sociaal minimum verdienen dit jaar nog een derde uitkering van 500 euro energietoeslag over te maken, is dit volgens wethouder John Brom (Stadspartij Nijmegen) wel mogelijk. Wel wacht het college nog op definitief bericht vanuit het Rijk over hoeveel geld er beschikbaar wordt gesteld.

130 procent

Nijmegen keert de energietoeslag in tegenstelling tot veel andere gemeenten niet enkel aan mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum, maar rekent met maximaal 130 procent van het sociaal minimum. In april kregen aanvragers al 600 euro uitgekeerd. Deze maand volgt nog 200 euro. Begin juli kondigde het kabinet echter nog een verhoging aan van de energietoeslag van 800 naar 1300 euro aan. Dagblad De Gelderlander bracht vervolgens naar buiten dat door het grote aantal aanvragen die laatste uitkering van 2023 door de gemeente Nijmegen pas in 2023 uitgekeerd zou kunnen worden.

“2023 is te laat voor minima”

In 2023 pas uitkeren is onacceptabel, vind de SP. “Dat is te laat voor onze minima”, zegt fractievolger Menno Uphoff. “De urgentie is hoog genoeg. We moeten voorkomen dat Nijmegenaren door de huidige situatie in de financiële problemen komen. Dit geld is bedoeld voor de laatste maanden van 2022 en moet dus ook zo snel mogelijk uitgekeerd worden.”

“Als het geld binnen is, staan we er klaar voor”

Wethouder John Brom zegt dat het college in afwachting is van de septembercirculaire van het Rijk, waaruit moet blijken hoeveel geld de gemeente overgemaakt krijgt. “Het moet wel allemaal zuiver gebeuren en financieel kloppen. Maar op het moment dat we het geld binnen hebben, staan we er klaar voor. Dan is het aan de raad en het presidium om ervoor te zorgen dat het raadsvoorstel om meer geld beschikbaar te stellen dan alleen voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Als dat erdoor is, kunnen we in 2022 nog uitkeren.”

Deel alvast uitkeren

Kan er dan niet alvast voor die groep met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum uitgekeerd worden, vraagt Paul Eigenhuijsen (GewoonNijmegen.NU). “Dan belasten we ons ambtenarenapparaat er wel heel erg mee”, zegt de wethouder. “Zij zijn ook druk met andere armoederegelingen.”