Arnhem en omstreken

Hans heeft last van het lage water: 'Boter glijdt de pan uit'

Een van de vele scheve woonboten aan de Rijn.
Een van de vele scheve woonboten aan de Rijn. © RTV Connect
ARNHEM - Hans van de Wetering loopt sinds een paar maanden diagonaal door zijn woonboot. Er is maar liefst twaalf centimeter hoogteverschil tussen de ene kant van de kamer en de andere kant. Van de Wetering woont in een ark bij de Praets in Arnhem. Door het lage water komen veel woonboten aan de Rijn in de problemen.
De woonboot heeft de bodem van de Rijn geraakt, en dat brengt zo zijn gevolgen met zich mee. “De woonboot maakt steeds meer geluid door de druk die er op het onderstel komt,” legt Van de Wetering uit . “Er beginnen zich al kleine kieren te vormen in de constructie.”
De eigenaar van de woonboot moet creatieve oplossingen bedenken om het leven op het droge zo aangenaam mogelijk te maken: “Ik leg tijdens het koken een klosje onder het gasstel, anders glijdt de boter uit de pan", lacht Van de Wetering. Maar ook onder zijn eettafel en onder zijn bed liggen klosjes. “Hoe lager het water werd, hoe meer klosjes ik moet gebruiken.” Momenteel zit er twaalf centimeter hout onder een van de poten.
“Ik voel me machteloos”
Het is een kwestie van geduld voor de woonbooteigenaren: “We moeten wachten totdat het weer gaat regenen in het stroomgebied van de Rijn.” Het zal volgens Van de Wetering allemaal nog wel even duren: “Ik voel me machteloos.”