Rivierengebied

Aantal klanten Voedselbank Druten in drie jaar tijd verdubbeld

Het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de voedselbank, neemt toe.
Het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de voedselbank, neemt toe. © RN7
DRUTEN - De voedselbank van de gemeente Druten ondersteunt momenteel ruim 200 mensen, verdeeld in 73 huishoudens. Dat is ongeveer een verdubbeling van het aantal gebruikers vergeleken met de start van de voedselbank in 2019. Destijds schatte de voedselbank het aantal klanten op zo'n 35 gezinnen.
Het aantal van ruim 200 mensen bestaat bijna voor een derde uit kinderen. Het merendeel van de klanten is dan ook onder de 50 jaar. Toch weten ook ouderen de weg naar Voedselbank Druten te vinden, zo stelt het bestuur van de voedselbank. Dat blijkt allemaal uit een informatienota (evaluatie) die binnenkort wordt besproken in de gemeenteraad.

Voedselbank in toekomst nog belangrijker

Tijdens de coronaperiode is het aantal deelnemers aan de voedselbank gedurende korte tijd teruggelopen. Begin dit jaar steeg het aantal klanten echter weer. Het bestuur gaat ervan uit dat het aantal mensen dat gebruik moet maken van de voedselbank, in de nabije toekomst verder zal oplopen.
Dat heeft te maken met de sterk gestegen energiekosten en de plotseling hoge inflatie. Daardoor komen in het hele land de komende tijd waarschijnlijk flink meer mensen in de financiële problemen, zo is de verwachting. Een deel van hen zal een beroep doen op voedselbanken.

Nieuw online winkelconcept

Ongeveer zes weken na de corona-lockdown is Voedselbank Druten begonnen met een online winkelconcept. Volgens het bestuur is dit een nieuw concept. Alle klanten in Druten bestellen momenteel online de door hen gewenste boodschappen.
De inbreng door plaatselijke supermarkten en landelijke producenten aan de voedselbank is de laatste jaren sterk afgenomen. Dit komt volgens het bestuur van Voedselbank Druten, omdat winkels meer acties houden om voedselverspilling tegen te gaan. Zo houden ze minder voedsel over om weg te geven. Als gevolg hiervan, moet de voedselbank vaker inzamelingen houden bij supermarkten.

Nog altijd schaamte om zich te melden bij voedselbank

De voedselbank constateert nog steeds dat veel inwoners schaamte hebben om zich te melden, terwijl ze beslist wel in aanmerking komen voor voedselsteun.
Drie jaar terug is Voedselbank Druten gestart met 35 vrijwilligers. Dat aantal is gegroeid tot gemiddeld 45 vrijwilligers. Opvallend genoeg is er nauwelijks verloop onder deze groep mensen. De gemeente heeft de voedselbank jaarlijks gesteund met 5.000 euro subsidie, ofwel ongeveer 20 procent van de begroting. Zonder die subsidie is het volgens het bestuur vrijwel onmogelijk om de voedselbank goed te laten draaien.