Rijk van Nijmegen

Middelbare schoolleerlingen uit Oekraïne krijgen les op nieuwe locatie in Nijmegen

Oekraïense leerlingen krijgen les Nederlands
Oekraïense leerlingen krijgen les Nederlands © RN7
REGIO - Zo’n 140 jongeren die uit Oekraïne gevlucht zijn, krijgen vanaf half september les in een eigen schoolgebouw. Het gaat om het gebouw aan de Nijlpaardstraat, waar voorheen De Marwindt van Kentalis was gevestigd. Het zijn leerlingen tussen 12 en 18 jaar oud, die in het Rijk van Nijmegen verblijven in noodopvanglocaties en bij mensen thuis.
Al in het voorjaar van 2022, is de gemeente Nijmegen samen met het schoolbestuur @voCampus, gestart met het organiseren van tijdelijk onderwijs voor deze jongeren. Dat gebeurde op verschillende middelbare scholen in Nijmegen, Wijchen en Druten. De jongeren volgden er een programma gericht op regelmaat, welzijn en educatie.

Niet alleen nieuwe locatie, ook ander onderwijs

Afgelopen zomer is gezocht naar één locatie om het onderwijs voor de leerlingen uit Oekraïne te professionaliseren en te bundelen. Het gebouw aan de Nijlpaardstraat bleek hiervoor het meest geschikt. De gemeente Nijmegen laat weten dat ook de inhoud van het onderwijs verbeterd is.
De jongeren zitten vanaf dit jaar in zogenaamde Internationale Schakelklassen (ISK-onderwijs). Hier leren ze in twee jaar tijd Nederlands. Dit is volgens de gemeente nodig om uiteindelijk op een reguliere onderwijsinstelling te kunnen starten. Verder krijgen ze vakken als Engels, wiskunde, burgerschap, kunst en sport.