Noord-Veluwe

Landstede MBO en Zorggroep Noordwest-Veluwe bundelen krachten en openen derde leerhuis

Dinsdag knipten bewoner meneer Boonen en student Rosa Willemsen het rode lint door van leerhuis Villa Verde in Harderwijk, het derde samenwerkingsproject waarin beide partijen elkaar versterken.
Dinsdag knipten bewoner meneer Boonen en student Rosa Willemsen het rode lint door van leerhuis Villa Verde in Harderwijk, het derde samenwerkingsproject waarin beide partijen elkaar versterken. © Marijke Mosterman
HARDERWIJK - Om de kwaliteit van leven van zowel cliënt als medewerker te vergroten is het van belang dat er voldoende, goed opgeleide mensen werkzaam zijn in de ouderenzorgsector. Zorggroep Noordwest-Veluwe weet precies wat er speelt en nodig is. Landstede MBO is juist weer specialist in coachen en begeleiden van studenten. Beide partijen werken al langer samen. En dat bevalt goed. Dinsdag 31 augustus knipten bewoner meneer Boonen en student Rosa Willemsen het rode lint door van leerhuis Villa Verde in Harderwijk, het derde samenwerkingsproject waarin beide partijen elkaar versterken.
"Om echt flexibel en aansluitend beroepsonderwijs aan te kunnen bieden aan medewerkers die zich willen ontwikkelen, doorgroeien of overstappen, zullen werkgevers en onderwijsinstellingen structureel en effectief met elkaar samen moeten werken", zegt directeur Miluska Broekhuis van Landstede MBO in Harderwijk. Bij de opening zijn de medewerkers, de zestien nieuwe leerlingen en ook de bewoners aanwezig. "En dat doen we ook graag. We zijn enorm trots op wat we samen met Zorggroep Noordwest-Veluwe al bereikt hebben."

Krachtig leerconcept

In het woonzorgcentrum Villa Verde wonen 54 ouderen op twee afdelingen. Er werken zo’n veertig medewerkers, die zestien leerlingen begeleiden. De theorie van hun opleiding sluit aan op reële werksituaties, waardoor kwalitatief goede medewerkers voor de lange termijn worden opgeleid. "Ons doel is om er met z’n allen voor te zorgen dat de bewoners elke dag een fijne, zinvolle dag hebben", vertelt verpleegkundige Ilse Hoeve, die namens manager en kartrekker Coby Bonestroo het openingswoord deed. "Dat is wat we onze leerlingen ook willen meegeven: de bewoners staan centraal." Ze is blij met het nieuwe leerhuis. "Het biedt allerlei voordelen. Onze bewoners krijgen meer aandacht en we kunnen meer activiteiten met ze doen omdat we meer medewerkers hebben. Voor onszelf is het ook goed: het schudt je als het ware wakker, het maakt je bewuster, bijvoorbeeld over hoe je met protocollen omgaat. En de leerlingen leren op de beste manier: in en van de praktijk. Bovendien kunnen ze op hun eigen tempo leren. Het is een ideale situatie voor alle partijen."

Leren in de praktijk

Praktijkleercoach Alieke Beens beaamt dat. Zij is verantwoordelijk voor de drie gezamenlijke leerhuizen en zorgt ervoor dat deze geborgd worden qua continuïteit en uniformiteit. "Het leerhuis is een krachtig concept omdat het zo dicht bij de praktijk staat. De docenten en coaches van team Verpleging & Verzorging van Landstede MBO verzorgen hier alle lessen. Er is ook een leslokaal aanwezig. En dat het werkt, blijkt uit het succes van onze eerste twee leerhuizen Boerhaavehof en Amaniet in Ermelo. Daarom zijn we nu met dit derde leerhuis begonnen."