Rijk van Nijmegen

'Klein Kiev' in Beuningen al voor de helft bewoond

Asdonckterrein met chalets
Asdonckterrein met chalets © RN7
BEUNINGEN - Over ruim een maand zullen waarschijnlijk alle 40 chalets op het Asdonckterrein in Beuningen zijn bewoond door Oekraïense vluchtelingen, zo verwacht de gemeente. Het wijkje, in de volksmond ook wel 'Klein Kiev' genoemd, is al voor de helft bewoond.

Er komen ook vluchtelingen vanuit gastgezinnen

Momenteel wonen er op het terrein 112 Oekraïners. Het gaat om 27 kinderen tussen 0 en 18 jaar en 81 volwassenen. Daarnaast wonen er vier mensen in de leeftijd boven de 60 jaar. In totaal is er plek voor 230 vluchtelingen als alle chalets maximaal bezet zijn. Het is de bedoeling dat er alleen mensen uit Oekraïne komen te wonen die zijn gevlucht voor het Russische oorlogsgeweld.
Alle chalets staan er al, maar ze zijn nog niet allemaal volledig ingericht met meubels en dergelijke. Gemiddeld komen er elke week zo'n vier chalets beschikbaar voor bewoning. Ieder chalet kan vier tot zes personen huisvesten. De instroom komt grotendeels vanuit de crisisopvang in Scherpenzeel en er verhuizen ook vluchtelingen vanuit gastgezinnen in de regio door naar 'Klein Kiev'.

Asdonck maakte lege indruk

De afgelopen weken hadden veel mensen in Beuningen de indruk dat de Asdonck tamelijk leeg bleef staan, omdat ze er nauwelijks mensen of kinderen zagen. Begin oktober zal het wijkje uiteindelijk dus toch volledig bewoond zijn.
De eerste ervaringen van de nieuwe bewoners zijn volgens de gemeente positief. Ze zijn dankbaar dat ze worden opgevangen en proberen hun leven weer op te pakken, zo goed en kwaad als dat kan. Als de oorlog in hun thuisland voorbij is, dan willen veel van hen weer terugkeren naar hun geboortegrond.
Als de opvang voor Oekraïners niet meer nodig is, dan kunnen de chalets ook door andere woningzoekers gebruikt worden. Vluchtelingen uit andere landen, maar ook mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning, of reguliere woningzoekers.