Arnhem en omstreken

Honderden sociale huurwoningen Arnhem hebben nog geen rookmelder

De rookmelder is sinds 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping.
De rookmelder is sinds 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - Woningcorporaties Vivare en Volkshuisvesting moeten nog honderden sociale huurhuizen in Arnhem voorzien van rookmelders. Dat blijkt uit een inventarisatie door RTV Connect.
De rookmelders zijn vanaf 1 juli verplicht. Op iedere verdieping van een bestaand huis moet een rookmelder hangen. Nieuwbouwhuizen moesten sinds 2003 al zijn voorzien van rookmelders, maar de nieuwe verplichting geldt nu ook voor bestaande bouw.
Woningcorporaties lieten begin dit jaar al weten onmogelijk alle huizen op tijd te kunnen voorzien van melders. Gemiddeld zijn er twee rookmelders per huis nodig.
Woningstichting Vivare laat aan streekomroep RTV Connect weten dat zij 21.671 woningen moesten voorzien van rookmelders. Op dit moment zijn daarvan 1652 huizen nog niet voorzien van de waarschuwingskastjes.
Volkshuisvesting Arnhem moest in totaal 10.152 huizen voorzien van rookmelders. Bij 1215 woningen kwam er geen reactie van de bewoners of werd de rookmelder geweigerd. Volkshuisvesting moet nog bij zo'n 300 huizen langs om de brandmelders te installeren.

Leveringsproblemen

Vanwege de verplichting was er een grote vraag naar rookmelders, terwijl er leveringsproblemen waren vanuit China vanwege corona en vanuit Oekraïne vanwege de Russische inval. Bovendien willen niet alle bewoners een rookmelder. Ook wordt niet altijd de deur open gedaan.
De overheid stelde de verplichting in omdat het dodelijke slachtoffers bij brand kan voorkomen. Volgens cijfers van de brandweer waren er landelijk vorig jaar 27 fatale woningbranden met 31 slachtoffers. Bij ruim een derde van de woningbranden bleken er geen rookmelders in huis.

Boete?

Het is aan de gemeenten om de aanwezigheid van de verplichte rookmelders eventueel te controleren. Als er geen werkende rookmelders zijn geïnstalleerd kunnen er zelfs boetes worden uitgeschreven. De hoogte van de boete verschilt per gemeente. Ook is het aan gemeenten zelf om te bepalen of zij überhaupt willen controleren op de aanwezigheid van de brandmelders.
Volgens woordvoerder Carlo van den Borgt van de gemeente Arnhem is handhaving onderdeel van 'het reguliere proces' van de handhaving op het bouwbesluit. Het al dan niet ophangen van een rookmelder is iets dat een huurder met de verhuurder moet regelen. Komt men er niet uit dan kan men bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem aankloppen.
"Dat betekent dat de ODR
A re
ageert op verzoeken tot handhaving. Bijvoorbeeld als je als huurder constateert dat de huisbaas geen rookmelders installeert. Dan kun je bij de ODRA een handhavingsverzoek doen."

Brand en geen rookmelder in huis?

Mocht er brand uit breken en de bewoner heeft geen rookmelder in huis, dan hoeft dat niet te betekenen de verzekering niet zal uitbetalen. Volgens het Verbond van Verzekeraars verschilt het per verzekeringsmaatschappij hoe er in dit soort gevallen wordt gehandeld. Volgens Barbara van der Rest van het Verbond geven veel verzekeraars op allerlei manieren kortingen op de premies, of beconcurreren verzekeraars elkaar met gratis rookmelders bij een verzekering.

'Rookmelder hang je op voor jezelf'

"De ene verzekeraar zegt 'we keren gewoon uit', anderen hebben aangegeven nog te gaan kijken wat ze hiermee gaan doen. Er zitten nog wat haken en ogen aan, want hoe constateer je of die rookmelder het wel of niet deed, of de batterij het deed en in hoeverre het bijvoorbeeld heeft bijgedragen aan het eventueel voorkomen van een brand. Die rookmelder hang je op voor jezelf. De verplichting van de rookmelder is vooral een preventieve maatregel om te voorkomen dat er onnodig mensenlevens verloren gaan."
Volgens Van der Rest is het in de praktijk niet zo dat een verzekeraar ineens niets zou uitkeren na een brand in een huis zonder rookmelder. "Waar het ons om gaat, is om de schade te beperken en schade te voorkomen."