Rijk van Nijmegen

"Kunnen lezen en schrijven maakt je een heel ander mens"

Leesgroep in de bibliotheek
Leesgroep in de bibliotheek © Omroep B&D
GROESBEEK - In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen! Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2022 wordt aandacht gevraagd voor dit probleem. Deze week begint op donderdag 8 september, de Internationale Dag van de Alfabetisering.
Ik ben op mijn 45e een gigantische drempel overgegaan door te gaan leren lezen en schrijven. Daardoor ben ik een heel ander mens geworden
"Vroeger was ik er angstig voor om hier naar binnen te gaan. Een gigantische muur stond ervoor omdat ik niet kon lezen en schrijven", zo vertelt Rob Weijers, taalambassadeur uit Groesbeek. "Nu ben ik trots dat ik de bieb kan binnenlopen. Ik ben op mijn 45e een gigantische drempel overgegaan door te gaan leren lezen en schrijven. Daardoor ben ik een heel ander mens geworden."

Taalambassadeur

"Als taalambassadeur bezoek ik heel veel ziekenhuizen, scholen, bedrijven en ik praat ook met de politiek. Mijn boodschap is: Maak dingen begrijpelijk voor iedereen !"
Taalambassadeur Rob Weijers in de bibliotheek
Taalambassadeur Rob Weijers in de bibliotheek © Omroep B&D

De bibliotheek kan helpen

Pauline Dircks is programmamaker bij de bibliotheken in Berg en Dal. "Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zo is er een leesgroep, onder begeleiding van vrijwilligers, een taalpunt met boeken in begrijpelijke taal in 3 niveaus. Hier vind je romans, cursusmateriaal en informatieve boeken". Ook biedt de bieb mogelijkheden voor mensen die moeite hebben met de computer. "Er zijn digitale cafés in de bibliotheken van Millingen en Groesbeek en er zijn Infopunten, zo vervolgt Pauline. "En natuurlijk staan de medewerkers in de bibliotheken altijd open voor vragen".

Cursussen bij het ROC

Verder biedt het ROC in Nijmegen diverse cursussen voor laaggeletterden. "Ik ben deze cursus begonnen om verder te kunnen met de computer. Lezen en schrijven, dat lukte me niet", zo vertelt Peter van Maasbommel, cursist bij het ROC. "Ik heb het nu zo geleerd dat ik het deels wel kan. Het heeft mij heel veel gebracht".
Maar als je naar het geheel kijkt is de grootste winst eigenlijk het zelfvertrouwen
"Mensen komen binnen bij het ROC om met de computer om te leren gaan, te leren lezen, schrijven en/of rekenen", aldus Gertie Brands, docent bij het ROC. "Maar als je naar het geheel kijkt is de grootste winst eigenlijk het zelfvertrouwen".