Achterhoek

Historische beelden heropening Doesburgse kerk duiken op

Beeld uit het achtuurjournaal journaal 1972: Prinses Beatrix heropent de Grote Kerk Doesburg
Beeld uit het achtuurjournaal journaal 1972: Prinses Beatrix heropent de Grote Kerk Doesburg © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
DOESBURG - Een groep vrijwilligers die zich bezighoudt met de geschiedenis van Doesburg heeft historische beelden boven water gekregen van de naoorlogse heropening van de Grote Kerk van Doesburg.
Woensdag om 12.05 uur was het precies vijftig jaar geleden dat prinses Beatrix het godshuis heropende. De kerktoren werd op 15 april 1945 opgeblazen en de kerk werd grotendeels verwoest. Pas vijftien jaar na de oorlog kon de wederopbouw van de kerk beginnen.
Vrijwilligers van 'HetHuisDoesburg' deden onderzoek, omdat zij wisten dat er journaalbeelden moesten zijn van de feestelijke heropening. In hun zoektocht hebben ze ook toenmalig burgemeester mr. H.V. van Walsum, oud-burgemeester Hermen Overweg en zijn dochter benaderd. Zij werkt toevallig bij Beeld en Geluid in Hilversum.
De journaalreportage werd gevonden in de nog niet gedigitaliseerde archieven. De reportage gaat over de afsluiting van de periode van wederopbouw en de heropening van de Grote Kerk. De beelden zijn te zien op de website van Doesburgs verhalenplatform Doesburg Vertelt. Ook besteedt het platform aandacht aan speeches zoals die van de toenmalig burgemeester.
Kijk voor de video ‘Acht uur journaal 1972 | Heropening Grote Kerk Doesburg door Prinses Beatrix’ op doesburgvertelt.nl