Rijk van Nijmegen

Nijmegen voegt goedkopere collectieve aanvullende zorgverzekering toe voor jongeren met laag inkomen

Steeds meer Nijmeegse jongeren met een laag inkomen verzekeren zich niet aanvullend bij voor zorg.
Steeds meer Nijmeegse jongeren met een laag inkomen verzekeren zich niet aanvullend bij voor zorg. © Unsplash
NIJMEGEN - Nijmegen voegt een beperkt aanvullende verzekering toe aan de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) voor inwoners met een laag inkomen. Hiermee wil het Nijmeegse college zorgmijding en hoge schulden voorkomen bij inwoners met een laag inkomen en relatief lage zorgkosten, in het bijzonder jongeren. Die kiezen er door de kosten vaak voor om zich niet aanvullend te verzekeren en mijden daardoor zorg die ze wellicht wel nodig zouden hebben.

Zorgmijding

Momenteel biedt Nijmegen via CZ en VGZ een gemiddelde aanvullende verzekering en een uitgebreide aanvullende verzekering aan. “We zien dat jongeren de aanvullende verzekering niet nemen omdat deze uitgebreid en daardoor relatief duur is”, zegt wethouder John Brom (Stadspartij Nijmegen). “Het gevolg is dat ze van een hoop zaken geen gebruikmaken, zorgmijding dus. Het risico daarbij is dat als er wat fout gaat en ze wel die zorg nodig hebben, ze in de schulden of de problemen kunnen komen.”

Bijverzekeren zonder hoge extra kosten

Daarom voegt Nijmegen nu als optie voor de collectieve aanvullende zorgverzekering een licht aanvullend pakket toe, zodat jongeren (18-27 jaar) zich passend kunnen bijverzekeren zonder hoge extra kosten. “Dit pakket is gericht op wat voor jongeren van toepassing is, want daar is de vraag het grootst. De afgelopen jaren hebben we een vermindering in het gebruik van de CAZ gezien, we hopen nu dat veel mensen die ervoor in aanmerking komen er alsnog gebruik van gaan maken. Niet alleen jongeren, maar ook een groep minima met relatief lage zorgkosten die gebaat zijn bij een beperkt aanvullende verzekering. Zeker gezien de problemen die we toch al zien rondom het inkomen zijn onze verwachtingen hiervan groot.”
Naast het voorkomen van schulden en het tegengaan van zorgmijding, brengt het uitbreiden van CAZ nog een voordeel met zich mee. “Dit zorgt weer voor minder uitvoeringslasten bij de uitvoering waardoor meer geld écht aan inwoners met een laag inkomen kan worden besteed.”