Noord-Veluwe

Blauwalgen bij Strand Nulde

Blauwalgen bij Strand Nulde
Blauwalgen bij Strand Nulde
PUTTEN - De provincie stelt een waarschuwing in vanwege blauwalgen bij Strand Nulde Noord en Zuid. Uit visuele waarnemingen is gebleken dat er blauwalgen in de zwemzone zijn geconstateerd van de Randmeren Strand Nulde Noord en Strand Nulde Zuid in Putten. Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op gezondheidsklachten.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei en onder invloed van de wind kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken overigens toxines aan.

Klachten

De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. Kinderen zijn gevoeliger en krijgen nog weleens per ongeluk een paar slok water binnen. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met cyanobacteriën of door hun besmette vacht droog te likken. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche!