Rijk van Nijmegen

Museum Het Valkhof tijdelijk in ABN AMRO-gebouw

Museum Het Valkhof gaat dicht
Museum Het Valkhof gaat dicht © RN7
NIJMEGEN - Museum Het Valkhof verhuist tijdelijk naar het voormalige ABN AMRO-gebouw aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Het museum gaat verbouwen en sluit daarom 1 oktober haar deuren. Vanaf 1 maart 2023 is het museum weer open op de noodlocatie. Naar verwachting gaat het vernieuwde museum in het voorjaar van 2025 weer open.
Het pand aan het Kelfkensbos wordt ingrijpend gerenoveerd en krijgt een meer toegankelijke uitstraling. Ook wordt de presentatie van de collecties vernieuwd, zo laat het musuem weten. De benedenverdieping blijft tot het einde van het jaar nog wel open voor scholenbezoek, maar 'gewone' bezoekers kunnen er vanaf 1 oktober niet meer terecht.

'Het museum wordt een ontmoetingsplaats'

Het museum zet het ABN AMRO-gebouw aan het Keizer Karelplein in als ontmoetingsplaats. Er staan dan educatieprogramma’s, diverse activiteiten, tijdelijke tentoonstellingen en manifestaties op het programma. Daarnaast biedt het een werkplek aan de medewerkers. Volgend jaar vindt hier onder meer de grote tentoonstelling 'Into the Black Hole' plaats. Dat gaat over de zwarte gaten in het heelal, en wordt gepresenteerd in samenwerking met de Radboud Universiteit.

'We trekken ook de stad in'

Vast onderdeel op de nieuwe locatie wordt het recent ontdekte Romeins heiligdom, gevonden in de Gelderse plaats Herwen-Hemeling. Deze unieke, zeldzame vondst kreeg nationale aandacht. De vondst is momenteel al te bewonderen in het museum. Het Valkhof trekt in 2023 en 2024 ook Nijmegen in, laat het museum weten. "We duiken op onverwachte plekken in de stad op, met manifestaties die verschillende zintuigen zullen beroeren."