Rijk van Nijmegen

Berg en Dal: Geen leefgeld meer voor Oekraïense vluchtelingen bij werk en tijdens vakantie

Leefgeldregeling aangepast in Berg en Dal
Leefgeldregeling aangepast in Berg en Dal © Pixabay
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal heeft de regeling voor het leefgeld van Oekraïense vluchtelingen veranderd. Voortaan stopt het leefgeld als de vluchteling een eigen inkomen heeft. En de betaling van leefgeld wordt geblokkeerd tijdens vakantie.

Eigen inkomsten

In april besloot de gemeente om de inkomsten van Oekraïense vluchtelingen te verrekenen met het leefgeld van de vluchteling en diens huisgenoten. Dat gebeurt vanaf nu niet meer. De vluchteling krijgt geen leefgeld meer wanneer er inkomsten uit arbeid zijn. Leefgeld is dan immers niet meer nodig.

Een zakcentje

De gemeente maakt een uitzondering voor jongeren onder de 18 jaar. Hun leefgeld stopt niet als ze eigen inkomsten hebben. Voor jongeren gelden andere bedragen. En de gemeente vindt dat zij net als Nederlandse jongeren een zakcentje extra mogen verdienen.

Landelijke werkwijze en regels

De gemeente volgt voortaan de landelijke regels en werkwijze. Het grootste deel van de gemeentes stopt het leefgeld als er eigen inkomsten zijn. En er is twijfel of het verrekenen van inkomsten met het leefgeld van huisgenoten wel mag volgens de wet. Daarnaast kostte het verrekenen van inkomsten ook veel tijd van de medewerkers van de gemeente.

Vakantie

De gemeente heeft ook besloten het leefgeld te blokkeren op de eerste dag waarop de vluchteling op vakantie gaat. Komt de vluchteling binnen 28 dagen terug? Dan wordt het leefgeld weer gedeblokkeerd. Blijft iemand langer weg? Dan gaat de gemeente in gesprek met de vluchteling en kan eventueel de betaling van het leefgeld weer worden opgestart.