Rijk van Nijmegen

Cameratoezicht bij Wijchense fietsenstallingen Sterrebosweg en Oosterweg

De locatie aan de Oosterweg waar cameratoezicht komt.
De locatie aan de Oosterweg waar cameratoezicht komt. © Google Street View
WIJCHEN - Bij de fietsenstallingen gelegen aan op de hoek van de Kasteellaan en Sterrebosweg en die op het kerkplein van de Antonius abt kerk en de Oosterweg komen beveiligingscamera’s te hangen. Deze kunnen gebruikt worden om daders van fietsdiefstallen op te sporen. Het is het vervolg op een in november 2020 aangenomen motie van VVD en Kernachtig Wijchen die opriep om de mogelijkheden voor bewaakte fietsenstallingen en cameratoezicht in het centrum van Wijchen te onderzoeken.

Onvoldoende aanleiding voor actief cameratoezicht centrum

De motie riep ook op tot cameratoezicht om ongewenst gedrag in het centrum van Wijchen tegen te gaan. Dit blijkt na onderzoek niet tot de mogelijkheden te behoren. “Publiek actief cameratoezicht in de openbare orde is alleen toegestaan als dat noodzakelijk is voor het handhaven van de openbare orde”, legt wethouder Nick Derks (VVD) uit. “Dat gebeurt doorgaans op aangeven van de politie. Die vindt echter dat er in het centrum van Wijchen onvoldoende aanleiding is tot het instellen van permanent actief cameratoezicht. Dat is een dusdanige inbreuk op de privacy van inwoners en bezoekers dat het niet in verhouding staat met het aantal en de ernst van de incidenten.”

“Als gastvrije gemeente zaken van mensen wat beter beveiligen”

Passief cameratoezicht bij geselecteerde fietsenstallingen met veel plekken en waar ook relatief veel fietsendiefstal plaatsvindt kan dus wel, en dus gaat Wijchen hier dan ook de komende weken tot over. “Wat je ziet dat er met vlagen heel veel fietsen in één keer worden meegenomen, waarbij fietsen met accu steeds populairder zijn”, zegt Derks. “Als gastvrije gemeente willen we de zaken van mensen wat beter beveiligen en cameratoezicht op zaakbescherming bij een fietsenstalling of parkeergarage mag wel. Daarvoor hebben we nu in overleg met Centrum Management Wijchen en pandeigenaren van panden in het centrum twee locaties aangewezen. Zo worden bezoekers van het centrum in de gelegenheid gesteld hun fiets onder camerabewaking te stallen in het centrumgebied. Dat draagt bij aan het veiligheidsgevoel.”
Bij passief cameratoezicht worden de opnames niet live gemonitord, maar de beelden worden wel bewaard voor opsporingsdoeleinden. Dat mag echter wel alleen na een aangifte van een strafbaar feit of bij vordering door de politie.