Rijk van Nijmegen

Actie Wijchense winkeliers tegen stijgende energierekening

Wethouders Bea Schouten en Nick Derks
Wethouders Bea Schouten en Nick Derks © Gemeente Wijchen
WIJCHEN - Veel winkeliers krijgen te maken met een stijgende energierekening en doen er van alles aan om deze zo laag mogelijk te houden. In Wijchen is daarom onder winkeliers een actie gestart om gezamenlijk af te spreken om de voordeur dicht te houden. Dat voorkomt dat de airco onnodig overuren maakt.
Winkeliers zetten de voordeur open om uitnodigend over te komen richting de klanten. Ze zijn bang klanten te verliezen, wanneer de deur dicht zit. Maar dat ligt uiteraard anders als alle winkeliers hetzelfde beleid voeren.

'Wij zijn open'

In winkelstraten zie je steeds vaker handgeschreven briefjes op dichte deuren, waarop staat geschreven dat de winkel is geopend. In Wijchen wordt dit nu op een goede en collectieve manier aangepakt. In vier winkelcentra zijn bordjes uitgedeeld met de tekst 'Wij zijn open'.
Het idee is ontstaan door Inretail, de brancheorganisatie van winkeliers. Zij riepen vorige week winkels op hun deuren dicht te doen. De Wijchense wethouder Bea Schouten omarmt dit plan. Zij wijst erop dat de gemeente duurzame ambities heeft, en de energietransitie in Wijchen een onderwerp is dat leeft onder burgers en ondernemers.
Bea Schouten: "We hopen dat veel ondernemers in onze gemeente dit initiatief omarmen; zowel winkeliers, horecaondernemers en dienstverleners in de verschillende winkelcentra en op de industrieterreinen. En niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, wanneer de verwarming aanstaat.”

In andere landen gebeurt dit al veel vaker

Centrummanager Yvette Akkermans noemt het sluiten van de deuren een goede stap. "In veel andere landen waar dat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot zijn, is dit al een gewoonte. Ik zie echter nog veel meer mogelijkheden om panden te verduurzamen door ondernemers en pandeigenaren. Dat kan onder andere middels isolatie en zonnepanelen," zo stelt de centrummanager.
De bordjes zijn momenteel uitgedeeld in Wijchen centrum, Winkelcentrum Zuiderpoort, Wijchen Noord en bij het Achterom. Ondernemers die ook zo’n bordje willen ontvangen, kunnen een e-mail sturen t.a.v. Rosanne Pak.