Liemers

Zakken vol troep in natuurgebied: 'Ze flikkeren het gewoon van zich af'

Vrijwilliger Jan-Willem ruimt het afval op
Vrijwilliger Jan-Willem ruimt het afval op © RTV Connect
LOO - Plastic bekertjes, kranten, bierflesjes, blikjes en zelfs badslippers: je kan het zo gek niet bedenken of het ligt in de Loowaard. Dit natuurgebied, gelegen tussen de Nederrijn en Loo, wordt met dit mooie weer druk bezocht. Een aantal van deze bezoekers laat troep slingeren wanneer ze het natuurgebied verlaten.
Tot grote ergernis van de Vrienden van de Loowaard. De vrijwilligers hebben maandagavond de handen uit de mouwen gestoken om het natuurgebied weer op te ruimen. "Ik heb een evenement aangemaakt op Facebook, in de hoop dat er nog wat meer mensen mij gingen helpen”, vertelt touwtrekker Marika Biacsisc. Uiteindelijk liepen er acht mensen verspreid over het terrein, met een knijper in de ene hand en een vuilniszak in de ander. “Misschien waren er nog wel wat meer mensen geïnteresseerd, maar ik was vergeten dat de kermis vandaag in Loo was”, lacht de vrijwilliger.
“Ze flikkeren het gewoon van zich af”
“We merken dat er meer afval ligt als er mooie dagen zijn geweest. Ook deze week wordt het mooi weer, maar we hopen het goede voorbeeld te geven”, legt Biacsisc uit. “Ik denk dat mensen minder snel hun afval op een schoon strand laten.” De moed zit er, ondanks de frustratie, toch nog goed in bij de club vrijwilligers. “Is het dweilen met de kraan open? Ja, maar ik wil best blijven dweilen,” zegt vrijwilliger Jan-Willem Verhaaf. “Het is echt een geitenbende elke keer”, vertelt vrijwilliger Fred Beckers, “ze flikkeren het gewoon van zich af.” Beckers denkt wel te weten wie de daders zijn: “Een paar jaar geleden stonden ze in Den-Haag: de milieuspijbelaars, gaven ze onze generatie de schuld van alle problemen,” vertelt Beckers woest. “En wij nu maar opruimen!”

Vrij spel voor vandalisten

Het natuurgebied heeft veel verschillende eigenaren, en dat is precies waar het probleem ligt volgens Biacsisc: “Er is niemand die handhaaft, omdat dit eigenlijk privégebied is. Het liefst zou ik iedereen aan tafel hebben om te kijken wat de oplossing nou is.” Tot dat gebeurt, nemen de Vrienden van de Loowaard de honneurs waar.
Benieuwd naar het item over het afvalrapen in de Loowaard? Bekijk het item hieronder!