Rijk van Nijmegen

Kindervakantie activiteiten in volle gang in de gemeente Berg en Dal

In Leuth wordt druk gebouwd
In Leuth wordt druk gebouwd © Peter Hendriks
BEEK/GROESBEEK/LEUTH/OOIJ - Het was de afgelopen twee jaar maar behelpen, met alle coronamaatregelen. Dit jaar kunnen alle kindervakantie-activiteiten weer als vanouds plaatsvinden. In Leuth wordt op dinsdag hard gebouwd aan het kinderdorp, In Beek draait alles om het circus en in Ooij gaan de kinderen op skivakantie, midden in de zomer ! De Kindervakantieweek in Groesbeek draait al sinds vorige week donderdag op volle toeren.

Leuth

In Leuth worden al 49 jaar activiteiten voor de plaatselijke jeugd georganiseerd in de zomervakantie. Traditiegetrouw begon men op dinsdag met het bouwen van de hutten, de tweede dag staat in het teken van spellen, vooral met veel water. Donderdag gaat men naar attractiepark Dippie Doo in Best.
"De werkgroep die verantwoordelijk is voor de organisatie is onderdeel van Stichting Kakatoe", zo vertelt Bas Klappers namens deze groep. "Naast deze werkgroep zijn er ook nog zo'n 10 vaste vrijwilligers en is er de hulp van vele ouders, vooral de eerste dag met het bouwen van de hutten." In Leuth doen dit jaar 90 kinderen mee vooral uit Leuth en Kekerdom.

De Rode Shirtjes

Ook is er een groep, "De Rode Shirtjes", genaamd. Dit zijn de jongeren die pas de basisschool hebben verlaten en daarom niet meer mee kunnen doen. Op deze manier zijn ze er toch bij en verlenen ze allerlei hand- en spandiensten", aldus Klappers.
Verder is er in de avonduren de jaarlijkse avondvierdaagse, met een feestelijke intocht op vrijdagavond.

Groesbeek

In Groesbeek startte de Kindervakantieweek afgelopen donderdag 18 augustus met een grote openingsshow. De activiteiten staan dit jaar in het teken van het thema "Als ik later groot ben". Kinderen kunnen kennis maken met volwassen beroep zoals brandweerman, politieagent, schatgraver, makelaar en nog veel meer.

KVW-Radio

Donderdag 25 augustus staat KVW Groesbeek in het teken van de radio. Presentatoren Martijn en Joris nemen van 10 tot 16.00.u. Omroep Berg en Dal over en alle kinderen kruipen dan in de huid van beroemdheden zoals acteurs, muzikanten en sporters. En natuurlijk kunnen ze hun favoriete plaatjes aanvragen !
De openingsshow in Groesbeek
De openingsshow in Groesbeek © KVW Groesbeek

Beek

In Beek kiest men voor het Wylerbergmeer als ideale locatie voor de Kindervakantieweek. "Het wordt elk jaar groter, erg leuk !', vertelt bestuurslid Imre enthousiast. Een groep ouders is jaarlijks actief met de organisatie., bijgestaan door vele vrijwilligers "In mijn jeugd was het er al, en nu organiseren wij het".

Kinderen blijven slapen

160 kinderen uit Beek en omgeving doen mee, verdeeld naar leeftijd over drie groepen, geel, rood en blauw. In Beek kunnen kinderen ook één of twee nachten blijven slapen. "Dus dinsdagnacht brengen we hier de nacht door, aan de oever van het meer, met 96 kinderen", aldus Imre.
De gemeente Berg en Dal verleent aan de organisatie in ieder dorp subsidie. Daarnaast wordt er in Beek goed gesponsord door het plaatselijke bedrijfsleven. "Hierdoor blijft het mogelijk om het zo laagdrempelig mogelijk te organiseren".
De gele groep in Beek
De gele groep in Beek © Omroep B&D

Ooij

In Ooij begint op dinsdag 23 augustus de Jeugd3daagse. Hier wordt een groot sneeuwfestijn georganiseerd, midden in de zomervakantie. Op deze dinsdag worden alle kinderen om 14.00.u. verwacht. Dan kan de slaapplek in orde worden gebracht, de luchtbedden opgeblazen en dan kan het feest beginnen ! In Ooij wordt er gezwommen, en gespeeld en op woensdag zijn er winterspelen met een zomers tintje. Donderdagmiddag volgt de afsluiting door Anton aus Tirol.
Het kamp in Ooij is klaar
Het kamp in Ooij is klaar © Jeugd3daagse Ooij