Rijk van Nijmegen

Nijmeegse politiek eist per direct hulp voor inwoner met grote schulden

In Nijmegen bedraagt de gemiddelde problematische schuld bijna 54.000 euro.
In Nijmegen bedraagt de gemiddelde problematische schuld bijna 54.000 euro. © Pixabay
NIJMEGEN - “Voer de pauzeknop voor schulden direct in!” Dat zeggen negen politieke partijen uit de gemeenteraad van Nijmegen. Het kabinet heeft aangekondigd volgend jaar een ‘pauzeknop’ voor schulden landelijk te willen invoeren, zodat schulden zich niet blijven opstapelen, terwijl naar een oplossing wordt gezocht.
Onder aanvoering van GroenLinks wil de Nijmeegse politiek niet op die 'pauzeknop' wachten. Volgens de negen partijen moet de gemeente deze schuldenpauze per direct invoeren voor mensen met problematische schulden die bij de gemeente aankloppen voor hulp.

Tijdelijke stop op incasso's en aanmaningen

Abdulahi Hussen, raadslid van GroenLinks, legt uit dat de ‘pauzeknop’ inhoudt dat er geen incasso’s of aanmaningen meer bij komen totdat er een uitweg is gevonden. Vaak duurt het anderhalf jaar voordat de dossiers op orde zijn en het hulpprogramma met bijbehorende schuldsanering aanvangt.
De gemeente kan bijvoorbeeld afspraken maken over een collectieve regeling met de belangrijkste schuldeisers, denk aan woningcorporaties, energiebedrijven en de telecomsector. GroenLinks heeft samen met de Stadspartij Nijmegen, D66, PvdA, CDA, SP, GewoonNijmegen.NU, VVD en de Partij voor de Dieren het college van B&W gevraagd dit voorstel uit te voeren.

Gemiddeld hogere schuld in Nijmegen

De doorsnee problematische schuld in Nijmegen is hoger dan het landelijk gemiddelde. De gemiddelde landelijke problematische schuld is 39.000 euro met gemiddeld 14 schuldeisers. In Nijmegen bedraagt de gemiddelde problematische schuld bijna 54.000 euro met 11,6 schuldeisers.
GroenLinks wil “liever vandaag dan morgen de aangekondigde regel van het kabinet invoeren, zodat de schulden niet verder oplopen en er rust gecreëerd wordt. Dan kan iemand echt starten met de oplossing,” aldus Hussen.