Rivierengebied / Gelderse Vallei

Veerpont bij Randwijk komende week uit de vaart gehaald

Veerpont Lexkesveer bij Randwijk, archieffoto
Veerpont Lexkesveer bij Randwijk, archieffoto © Archief
RANDWIJK - Het Lexkesveer, de veerpont tussen Randwijk en Wageningen, zal naar verwachting aan het einde van de komende week uit de vaart worden gehaald. Dat bericht de gemeente Wageningen op haar website. Het waterpeil in de Rijn zou de komende dagen dermate ver dalen, dat doorvaren niet meer mogelijk is.
Momenteel vaart de pont nog volgens de gebruikelijke dienstregeling. Gemeente Wageningen verwacht deze in de week tussen 21 en 29 augustus stapsgewijs af te moeten bouwen. Zo kunnen vrachtwagens vanaf het begin van de komende week al niet meer mee, gevolgd door personenauto’s verderop in de week. Aan het einde van de komende week zal geen enkel verkeer de overtocht meer kunnen maken, verwacht de gemeente. Naast dat de Rijn dan te ondiep is, zou ook het aanmeren problemen opleveren bij deze waterstanden.

Omrijden

Verkeer tussen Randwijk en Wageningen en vice versa kan omrijden via de vaste verbindingen. De kortste route is via de A50 tussen Renkum en Heteren. Aan de westelijke kant kan men tussen Rhenen en Kesteren via de N233 de Rijn oversteken.

Middeleeuwen

De veerverbinding over de Rijn bestaat al eeuwenlang. In de rekenboeken van Nijmegen wordt al in 1426 melding gemaakt van ‘den veer tot Lexkenshuys’. Het veer is namelijk gemeenschappelijk bezit geweest van Nijmegen en Wageningen.