Arnhem en omstreken

Marius (100) is een van de oudste inwoners van Renkum

De 100-jarige Marius Krijgsman in zijn kamer
De 100-jarige Marius Krijgsman in zijn kamer © RTV Connect
RENKUM - In Renkum is het goed oud worden: de gemeente staat op de vijfde plaats van alle 345 gemeentes in Nederland als het gaat om de oudste inwoners. Marius Krijgsman heeft de respectabele leeftijd van honderd weten te bereiken. Hij is één van de acht inwoners in de gemeente van honderd jaar of ouder.
Zit het in het water? Of is het de natuur? Volgens eeuwling Marius Krijgsman kan dat laatste best invloed hebben gehad: “Je kunt snel naar buiten tussen de bomen een frisse neus halen." Maar dat is volgens hem niet alles: “Het ligt ook aan je instelling, hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt.” Krijgsman heeft zijn hele leven dezelfde instelling gehad. “Mij maak je niet warm of koud, en ik hou al helemaal geen rekening met wat iedereen van mij vindt.”
“Ik heb gerookt en gedronken maar dat doe ik nu niet meer”
Voor zijn verzorgster Belita Reijnen en medebewoner Theo Abbenhuis is het gissen hoe je zo oud kan worden. “Je zal wel moeten gaan hardlopen enzo”, speculeert Abbenhuis. “Gezond eten, veel bewegen en doen wat je leuk vindt zullen wel de belangrijkste dingen zijn”, denkt Reijnen hardop. Krijgsman heeft het antwoord op deze speculaties: “Ik heb nooit gekke dingen gedaan, ben nooit uit de band gesprongen.” De verdere levensstijl van de 100-jarige was niet per se goed: “Ik heb hevig gerookt, totdat mijn dochter werd geboren.” Ook houdt Krijgsman zo nu en dan van een borrel: “Ik lust er wel één, maar drink niet meer zoveel als vroeger.”

Nog heel zelfstandig

Krijgsman is nog erg zelfstandig voor zijn leeftijd en dat merkt verzorgster Belita Reijnen ook op: “Hij is uitzonderlijk zelfstandig, vergeleken met andere bewoners is hij een bijzonder geval. Hij rijdt zelf op z'n gemakje met de rolstoel overal naartoe. Hij kleedt zich zelfs zelfstandig aan."
“Het is prachtig dat je het gehaald hebt, maar het is niet altijd mooi
Maar de leeftijd brengt ook een keerzijde met zich mee: “Het leven kan heel mooi zijn, maar heeft ook mindere kanten. Ik ben wel eenzaam", vertelt Krijsman geëmotioneerd. "Je wordt emotioneel als je hier zo in je eentje zit", zucht hij, terwijl hij de tranen met een zakdoek van zijn wang veegt. “Het is prachtig dat je het gehaald hebt, maar het is niet altijd mooi."
Benieuwd naar het verhaal van eeuwling Marius Krijgsman? Bekijk het hieronder!