Rijk van Nijmegen

FNV-persvoorlichter: "Bedoeling dat we op 31 augustus de spoorwegen plat gooien"

Volgende week wordt er bij de NS gestaakt
Volgende week wordt er bij de NS gestaakt © RN7
REGIO - Personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan ook in de regio Nijmegen staken. "Het is de bedoeling dat we op woensdag 31 augustus 24 uur lang de boel plat gooien", zegt FNV-persvoorlichter Hans Walthie.
Door het hele land worden vanaf woensdag 24 augustus stakingen gehouden, vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de NS en de vakbonden FNV, CNV en VVMC. Het gaat om vijf dagen, waarbij elke dag in een andere regio het werk wordt neergelegd. De eerste staking begint in Noord-Holland en op 31 augustus is regio Nijmegen aan de beurt.

Gevolgen reizigers regio Nijmegen

Een woordvoerder van de NS laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de aangekondigde stakingsacties. Wat de impact voor reizigers in het Rijk van Nijmegen zal zijn, is nog onbekend. "We houden de reizigers op de hoogte."
"Er wordt gezegd dat er elke dag in een andere regio wordt gestaakt, maar er gaan ook treinen van bijvoorbeeld Nijmegen naar Amsterdam. Dus als er in de hoofdstad wordt gestaakt, kan dat ook gevolgen hebben voor reizigers elders in het land", zegt de NS-woordvoerder.
"Dat zou goed kunnen", erkent Walthie. "De komende dagen komen we met verdere details", aldus de FNV-persvoorlichter.

Stukgelopen cao-onderhandelingen

Het conflict tussen de NS en de vakbonden gaat over de cao-onderhandelingen. Afgelopen vrijdag vielen de onderhandelingen stil, nadat de NS het ultimatum van de bonden had afgewezen.
De vakbonden eisen onder andere een salarisverhoging van 100 euro bruto per maand, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli. Daarnaast zouden de salarissen en andere vergoedingen vanaf 1 januari 2023 moeten meestijgen met de inflatie. Ook eisen de vakbonden een eenmalige bonus van 600 euro bruto voor al het personeel.