Noord-Veluwe

Fractie CU stuurt brief naar Haagse fractie over stikstof

Overleg
Overleg © CU
NUNSPEET - De fractie van de ChristenUnie Nunspeet heeft in de afgelopen tijd verschillende boeren gesproken over de gevolgen van de stikstofplannen van het kabinet en heeft samen met de ChristenUnie-fracties van de gemeenten Oldebroek en Elburg een brief gestuurd aan de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie.

In gesprek

De zomerperiode heeft de fractie benut om in gesprek te gaan met enkele boeren uit de omgeving. Fractievoorzitter Gerben Pluim: “We hebben de gesprekken gevoerd om te horen wat de impact is van de plannen, wat er nodig is, waar de pijn zit en wat we plaatselijk kunnen doen om onze boeren te ondersteunen”. Eind juli is de brief verstuurd met het verzoek alle sectoren te betrekken bij de plannen en de eenzijdige stikstofkaart van tafel te halen. Aansluiten bij de kennis en de plannen van de provincie en een perspectief bieden aan de boeren is daarin opgenomen.

Gezamenlijke verantwooring

Gerben Pluim: “We hebben heel veel emotie en boosheid gezien en soms helaas ook een volledig ontspoorde discussie. Het baart ons zorgen dat partijen die uit zijn op ophef en onrust soms de overhand lijken te krijgen. Intimidatie en geweld mogen nooit lonend zijn. Tegelijkertijd zijn oprechte zorgen het waard om gehoord te worden. We hebben opgeroepen om zowel landelijk, provinciaal als plaatselijk samen te werken om tot een oplossing te komen. We zien in onze omgeving en elders in de wereld hoe kwetsbaar onze natuur en leefomgeving is en wat de gevolgen zijn als we daar onzorgvuldig mee omgaan. Die rekening kan niet eenzijdig bij de boeren worden gelegd, dit vraagt iets van ons allemaal”. Samen optrekken met de provincie om tot een toekomstbestendige situatie te komen, voor zowel de boer als de natuur, vanuit de overtuiging dat beide bepalend zijn voor onze leefomgeving op de Veluwe.