Arnhem en omstreken

Renkum neemt het zekere voor het onzekere en maait de bermen alvast

Het droge gras wordt verwijderd aan de Parallelweg in Wolfheze.
Het droge gras wordt verwijderd aan de Parallelweg in Wolfheze. © RTV Connect
WOLFHEZE - Om grote branden te voorkomen worden de bermen in de gemeente Renkum deze week gemaaid. De droogte verhoogt het risico op grote branden, en dat risico blijft beperkt nu de bermen alvast kortgewiekt worden. De Veiligheidsregio Gelderland-Midden adviseerde gemeenten om de bermen te maaien.
Het gemeentebestuur begrijpt de zorgen van de veiligheidsregio, en heeft meteen actie ondernomen. Door het maaien ontstaan de bermbranden minder makkelijk, maar het gaat er vooral om dat de brand zicht minder snel kan verspreiden. “Doordat we alles kort bij de grond afsnoeien heeft de brand geen kans om de hoge bomen te raken, en dus verder uit te breiden”, legt voorman Jan Wiegman uit.
Maar het echt voorkomen van een brand zit er niet in. “Dit is het minimale wat we kunnen doen om de schade te beperken." Ook zal een regenbui het probleem van de droogte niet oplossen: “De regen zal oppervlakkig de grond nat maken, maar meer dan dat zal het niet zijn.”
Normaal gesproken start het maaien half september, omdat dit goed is voor de biodiversiteit. Meer soorten planten krijgen dan de kans om zaden te vormen om het jaar daarop weer te ontkiemen. Door het warme weer hebben de meeste planten hun zaden dit jaar eerder dan normaal gevormd. “Alles is nu al dor en dood, dus dit snoeien heeft geen grote gevolgen”, vertelt de voorman. “We kunnen er niks aan doen, het is allemaal voor de veiligheid.”

Drukke bedoeling

De gemeentewerkers verwachten nog ongeveer een week bezig te zijn. “We zijn met genoeg machines waardoor het werk soepel verloopt”, aldus Wiegman. Terwijl de gemeente met de werkzaamheden bezig is en het stof om de oren vliegt, komen er van weerskanten onafgebroken fietsers slalommend om de werklui heen. “Het is hoogseizoen”, lacht Wiegman “de fietsers zullen er even rustig omheen moeten.”
Verslaggever Aniek Beekman nam een kijkje bij het snoeien van de bermen: