IVN wandeling in het bos Agnietenberg

Foto’s Annelies Feenstra
Foto’s Annelies Feenstra
ZWOLLE - Het bos Agnietenberg is het grootste eeuwenoude bos van Zwolle. Het ligt in het noordoosten van Zwolle aan de rand van het Vechtdal. Het is heuvelachtig en bekend als wandelgebiedje. Het hoogste punt is 13 meter.
Tijdens de wandeling neemt u terug in de tijd: waarom is dit stukje bos zo bijzonder? Hoe is het ontstaan? In 1386 stichtten de moderne devoten een eenvoudig klooster dichtbij. Welke beroemdheid schreef hier in de buurt zijn befaamde ‘imitatione Christi’?
Zijn er in dit stukje natuur sporen terug te vinden uit het verleden? Welke rol hadden de bomen en struiken die hier staan? Eeuwenlang werd de Agnietenberg beheerd door de bewoners uit de buurt en nog steeds wordt dit beheer voortgezet door de gemeente Zwolle.
In het bos zijn veel vogels te vinden en er is een behoorlijke variatie aan bomen en struiken. Sommige bomen en planten verraden de ouderdom van dit bosgebied.
Ga mee op zoek naar sporen uit het verleden en ontdek de cultuurhistorische waarde van dit gebied, en de flora en fauna die er te vinden is. Er zijn paden die behoorlijk steil en smal zijn, dus goed schoeisel is raadzaam. De excursie is voor jong en oud!
Startpunt is Restaurant de Agnietenberg, Haersterveerweg 23, Zwolle.
Tijd: zaterdagmiddag 3 september, van 14.00-16.00 uur.
De excursie is gratis, doch een financiële bijdrage wordt op prijs gesteld.