Rijk van Nijmegen

Iets aardigs doen voor een ander? Zij doen het!

Lisa (l) en Tamara (r) zetten zich al jaar en dag in voor vriendelijke acties
Lisa (l) en Tamara (r) zetten zich al jaar en dag in voor vriendelijke acties © RN7
NIJMEGEN - Het Kindness Collective Nijmegen bestaat drie jaar en dat mag iedereen weten als het aan Lisa Kehne en Tamara van Woezik ligt. “Aardige dingen voor andere mensen doen, is niet alleen leuk, maar je wordt er zelf ook blij van.”
Sinds de oprichting in 2019 heeft het Kindness Collective Nijmegen allerlei grote en kleine vriendelijke acties gehouden. Hiermee hopen ze meer mensen te inspireren om zelf ook ‘acts of kindness’ te doen.
“We hebben de afgelopen jaren allerlei acties gedaan zoals die van vandaag: briefjes en kaartjes in boeken stoppen met aardige dingen erop geschreven. Daarnaast delen we ook graag plantjes uit", vertelt Van Woezik. "En dat wordt allemaal door ons zelf betaald", legt Kehne uit. "Als we een leuke actie plannen, dan betaalt iedereen van het collectief daar aan mee."
De tekst gaat verder onder de video:
“We stekken ook graag plantjes, vertelt Van Woezik. "Dat is natuurlijk ook niet zo duur: we gebruiken vaak plantjes die we zelf al hebben om te stekken. Soms zijn er ook acties in winkels waar ze leuke wenskaarten in de aanbieding hebben. Die kopen we dan om later uit te delen."
Na de actie in de bibliotheek, gaan ze op pad naar een lunchzaak. Daar doen ze een ‘pay it forward'. Dat betekent dat ze daar vast een kopje koffie betalen die de medewerker van de zaak dan later aan iemand kan geven die het niet verwacht of juist nodig heeft.

Super positieve reacties

"De mensen reageren meestal superpositief op onze acties”, vertelt Van Woezik. "Wat je merkt is dat mensen heel erg verrast zijn door een plantje of een complimentje. We hebben ook wel eens studenten gehad die we hiermee over een dipje hebben geholpen. Meestal krijgen we blije gezichten als we dit soort acties doen."
En gelukkig doen mensen ook wel eens aardige dingen voor ons, vertelt Kehne. "Laatst was ik met mijn moeder fietsen. We kwamen langs een ijscokar, maar we hadden geen contant geld bij ons. Iemand anders - een wildvreemde dus - heeft toen een ijsje voor ons betaald."