Boeren gaan actievoeren tijdens Vuelta: 'Vlaggen, spandoeken en een gigantische rij trekkers bij Woudenberg'

Routekaart 2e etappe Vuelta
Routekaart 2e etappe Vuelta © RTV Utrecht
WOUDENBERG - Boeren bereiden een grote protestactie voor tijdens de tweede etappe van de Vuelta op zaterdag 20 augustus. Langs het parcours bij Woudenberg en Scherpenzeel willen ze met landbouwvoertuigen, vlaggen en spandoeken hun punt maken: er moet een streep door de stikstofplannen van het kabinet en het aantal koeien en boeren moet gelijk blijven.
Initiatiefnemer is melkveehouder Teus van der Wind van boerenactiegroep Agractie. In een appgroep roept hij collega's op om te komen demonstreren. "Het gaat niet om een blokkade", licht hij toe. Ook moet het geen wilde actie worden. "We willen langs het parcours demonstreren met vlagvertoon en spandoeken en een gigantische rij trekkers, vrachtwagens en hoogwerkers." Verder worden flyers en boerenzakdoeken uitgedeeld. De boeren verwachten veel nationale en internationale aandacht te krijgen.
La Vuelta Holanda bevestigt dat Agractie een demonstratie heeft gepland tijdens de tweede etappe. Daarnaast is er tijdens de derde etappe in Breda een protest van LTO Nederland. "We hebben er geen problemen mee zolang het parcours niet wordt geblokkeerd en de wedstrijd niet wordt belemmerd", laat een woordvoerder weten. "Er is een Nederland vrijheid van meningsuiting en demonstreren is toegestaan. Wij moeten dit in goede banen leiden terwijl we het peloton een veilige doorgang geven." Of de actie in beeld wordt gebracht is aan de regisseur van de tv-uitzending, stelt de woordvoerder.
De boerenactie bij Woudenberg en Scherpenzeel is gepland tussen 11.00 en 17.00 uur. Het peloton komt naar verwachting tussen 16.00 en 17.00 uur door Woudenberg. Verkeer moet vanaf ongeveer 14.30 uur rekening met wegafsluitingen, meldt de gemeente.
Gisteren liet de gemeente Utrecht weten dat omgekeerde boerenprotestvlaggen langs het parcours mogen blijven hangen. Volgens een woordvoerder kiest de gemeente hiervoor "zodat mensen hun emotie kunnen uiten". Ook de organisatie van de Vuelta zal vlaggen niet verwijderen, zolang deze niet voor een camera hangen of voor onveilige situaties zorgen.
Breda liet gisteren wel weten dat de gemeente omgedraaide vlaggen gaat weghalen. In die stad start en finisht zondag 21 augustus de derde etappe van de Vuelta. De vlaggen worden verwijderd omdat sommige mensen er aanstoot aan nemen, zoals de vele veteranen in de stad. "Voor hen heeft de nationale driekleur grote betekenis", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Ook wil Breda niet dat de openbare weg voortdurend gebruikt wordt voor politieke uitingen.
Geschreven door mediapartner RTV Utrecht