Rijk van Nijmegen

Boeren dienen geen schadeclaim in voor 'mislukken' protestactie Vierdaagse

Het boerenprotest bij Middelaar tijdens de Vierdaagse
Het boerenprotest bij Middelaar tijdens de Vierdaagse © RN7
NIJMEGEN - Farmers Defence Force (FDF) claimde eerder dat de mislukte protestactie bij de Vierdaagse op vrijdag, 30.000 euro had gekost. De gemeente Nijmegen laat nu weten geen schadeclaim te hebben ontvangen en ook dat er geen contact meer met de organisatie is geweest.
De boeren wilden rond de Vierdaagse gaan demonstreren en kondigden een grote actie aan. De bedoeling was om met 500 trekkers bij de finish te gaan staan. Burgemeester Bruls stelde vervolgens een noodverordening op en tijdens een kort geding werd met de gemeente afgesproken dat ze ergens anders met 50 actievoerders, 1 trekker en 1 koelwagen mochten gaan staan. Op vrijdagochtend verschenen ze echter niet op de afgesproken plek, maar reden er meerdere trekkers naar Middelaar.

Gemoedelijk sfeer in Middelaar

In Middelaar deelden ze kaas, melk en fruit uit aan wandelaars en omstanders. Ook hadden de boeren de traditionele gladiolen meegenomen. De sfeer was gemoedelijk bij het protest. “We willen laten zien dat het prima samen kan, zo met de wandelaars,” vertelde een boer. De meeste lopers en omstanders konden de actie wel waarderen.
FDF verklaarde eerder dat de schuld bij de gemeente lag dat zij niet konden demonstreren op de afgesproken plek. "De gemeente had haar zaakjes niet op orde", zei actieleider Mark van den Oever tegen Omroep Gelderland. Omdat er op de beoogde plek al een frietkar bleek te staan, zagen de boeren van het protest af. Het verbaasde Bruls "ten zeerste dat een klein praktisch obstakel als een frietkraam, zorgt dat de FDF zonder nader commentaar afziet" van de geboden protestmogelijkheid.

Mislukte actie kostte 30.000 euro

Farmers Defence Force beweerde daarop dat de mislukte actie 30.000 euro heeft gekost. Dat zou onder meer komen omdat bederfelijke waar en promotiemateriaal niet kon worden uitgedeeld. De boerenbeweging wilde die rekening verhalen op de gemeente Nijmegen.
FDF was niet bereikbaar voor commentaar.