Rijk van Nijmegen

Wagenpark Dar inmiddels grotendeels duurzaam

Inzamelwagen voor afval
Inzamelwagen voor afval © Dar
REGIO - Van de 136 voertuigen die afvalverwerkingsbedrijf Dar in bedrijf heeft, voldoet inmiddels een groot deel aan de duurzaamheidsnormen. Zo zijn 28 wagens elektrisch, lopen er 18 op aardgas en voldoen 41 voertuigen aan de strenge Europese regelgeving Euro 6.
Dat blijkt uit het maatschappelijk jaarverslag 2021 van de Dar, onder de titel "Samen werken aan een circulaire, frisse en groene leefomgeving". De Dar verzorgt het afvalbeheer voor 147.000 huishoudens in zeven gemeenten in de regio, waaronder Nijmegen, Druten, Wijchen en Beuningen.

Bijna 80 procent afval gescheiden opgehaald

De 380 medewerkers van de Dar hebben vorig jaar 147.000 ton afval opgehaald bij gezinnen en bedrijven. Daarvan was bijna 80 procent gescheiden opgehaald, een percentage waar de Dar tevreden mee is. Dar staat voor Duurzaam Afval, grondstof en (openbaar) Ruimtebeheer.
In 2021 is de Dar gestart met het apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal. Volgens de Dar weer een stap richting de circulaire economie. Luiers en incontinentiemateriaal was de laatste aparte afvalsoort in het restafval, aldus de afvalbeheerder in het jaarverslag.

Vorig jaar 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal opgehaald

Vorig jaar heeft de Dar ongeveer 200.000 kilo aan luiers en incontinentiemateriaal verzameld. Deze afvalsoort wordt nu gerecycled tot nieuwe producten, zoals bumpers en plastic straatmeubels.
Eind vorig jaar telde de Dar liefst 5.000 wijkhelden. Om hen te bedanken, organiseerde men in september in het NEC-stadion in de Goffert een wijkheldenshow. De wijkhelden van de Dar zijn kinderen en volwassenen die regelmatig het zwerfafval in hun woonomgeving opruimen.