Rijk van Nijmegen

Eerste Oekraïners gearriveerd op Asdonck in Beuningen

Eerste Oekraïners krijgen de sleutel van hun woning van burgemeester Bergman
Eerste Oekraïners krijgen de sleutel van hun woning van burgemeester Bergman © Gemeente Beuningen
BEUNINGEN - De eerste acht Oekraïnse vluchtelingen hebben hun intrek genomen in twee chalets op het Asdonckterrein. Deze vluchtelingen woonden eerst bij gastgezinnen. Burgemeester Daphne Bergman reikte hun de sleutels aan van hun tijdelijke woning.
Het Asdonckterrein langs de Van Heemstraweg (tegenover de kerk) is door de gemeente in ruim twee maanden tijd omgetoverd in een noodopvang met 41 chalets. De grond is geëgaliseerd en er is onder andere asfalt en verlichting aangelegd. Later in het jaar komt er nog beplanting, als het minder warm is.

Bewoners wassen en koken zelf

De toegang tot het vluchtelingenpark loopt via de Waardhuizenstraat, daar is ook een trottoir aangelegd. Via de Van Heemstraweg kan men niet bij de chalets komen.
Naast de chalets zijn er ook twee units ingericht voor algemeen gebruik. Daar is een informatiepunt voor de vluchtelingen en een vergaderruimte. Er staan ook wasmachines en drogers, want de bewoners moeten zelf wassen en koken. Dat laatste doen ze in het keukentje van hun noodwoning.

Veel mensen uit Beuningen bieden hulp aan

De gemeente zegt nog steeds veel vragen te krijgen van inwoners die willen helpen. Mensen willen spullen schenken of zich inzetten als vrijwilliger. De coördinatie van dit soort zaken loopt via stichting Perspectief. Er is nog altijd behoefte aan vrijwilligers, tolken en bepaalde hulpgoederen, aldus de gemeente.
De Oekraïners die de chalets gaan bewonen, zijn in eerste instantie mensen die doorstromen via de crisisopvang. Als er plek is, kunnen vluchtelingen ook rechtstreeks vanuit gastgezinnen aankomen. Daarvoor is een wachtlijst samengesteld, en belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden.

Meestal twee families in één chalet

Op het informatiepunt wordt van maandag tot en met vrijdag spreekuur gehouden voor vluchtelingen die hulp nodig hebben. Tijdens kantooruren is ook altijd een locatie-coördinator aanwezig om mensen de weg te wijzen. Daarnaast kan hij vragen beantwoorden over praktische zaken als leefgeld, zorg, onderwijs, kinderopvang en werk.
De chalets, ook wel flexwoningen genoemd, zijn in principe bedoeld voor 6 personen. Vaak moeten twee families één chalet delen. In totaal komen er in het park zo'n 230 mensen te wonen, zo is de bedoeling.