Arnhem en omstreken

Met piepende bandjes de Koepelgevangenis uit

Eerste meters van de Ome Joop's Tour
Eerste meters van de Ome Joop's Tour © RTV Connect
ARNHEM - Compleet uitgerust met lampjes, bellen en opgepompte banden staan de kinderen vanochtend klaar. Bij de koepelgevangenis in Arnhem verzamelen 66 kinderen zich, om de komende week op pad te gaan met hun tweewieler. Dit wordt georganiseerd door een jaarlijks terugkomend project: Ome Joop’s Tour.
De tour is opgezet om jongeren die geen of weinig mogelijkheid hebben om in de zomer op vakantie te gaan, toch een uitje te bieden. Tot zaterdag gaan kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud elke dag op tournee door Gelderland en bezoeken ze allerlei bezienswaardigheden, van de Veluwe tot aan de Efteling. De 66 jonge fietsers vertrokken maandagochtend vanuit de koepelgevangenis in Arnhem naar kasteel Doorwerth.
“We investeren in de jeugd van de toekomst”
Tijdens de tour wil Marcel Legerstee, zoon van oprichter Ome Joop, de kinderen normen en waarden meegeven: “We investeren in de jeugd van de toekomst.” Dat is iets wat elk jaar bij Ome Joop’s Tour centraal staat, “maar we geven ze ook een stukje geschiedenis mee, en natuur maar ook sport en spel."

Zonder goede fiets geen tour

De deelnemers kunnen niet zomaar mee doen, ze moeten een eigen fiets meenemen die aan een aantal eisen moet voldoen. “We hebben afgelopen zaterdag samen met Veilig Verkeer Nederland en Politie Oost een fietsenkeuring georganiseerd”, vertelt Legerstee. Niet alle fietsen werden goedgekeurd voor de tour: “Ik moest nog nieuwe reflectoren op mijn fiets”, laat een van de jonge deelnemers weten. Ook was bij een van de deelnemers het nog spannend of zij mee mocht doen: “Mijn band was ineens lek.” Met alleen plakken was dit meisje niet gered: ”We moesten alle fietsenmakers bellen of ze dit type band nog hadden, want deze schijnt niet vaak voor te komen." Uiteindelijk kwam alles goed en kon ook zij meedoen aan de activiteitenweek.
Bekijk hieronder de reportage. Het artikel gaat verder onder de video:
De tour is begonnen na de oorlog, waar de kinderen niet veel hadden om mee te spelen. Om de jongeren op het rechte pad te houden, heeft de oprichter een tour opgezet, met het idee de jongeren van de straat te houden en te voorkomen dat ze gingen stelen. Dit initiatief is doorgezet door de kinderen van “Ome Joop”, en dat heeft nu geleid tot een 72e editie van Ome Joop's Tour.