Rijk van Nijmegen

Blauwalgen ontdekt in Spiegelwaal, vooralsnog geen zwemverbod

Blauwalg in Spiegelwaal
Blauwalg in Spiegelwaal © John Beckmann / RN7
NIJMEGEN - De provincie Gelderland waarschuwt voor blauwalgen bij de Nijmeegse recreatieplas de Spiegelwaal. Volgens woordvoerder Christel de Jong wordt het voor mens en dier afgeraden om in de plas te zwemmen, maar een officieel verbod komt er waarschijnlijk niet.
"Maandagmiddag gaat Rijkswaterstaat nog een meting doen. Mochten er nog meer blauwalgen worden ontdekt, kan er in het ergste geval een algeheel zwemverbod komen, maar dat is zeer uitzonderlijk", aldus De Jong.

Blauwalg

Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de waterkwaliteit slecht is, dan is er sprake van een overmatige groei van blauwalg.
Sommige van deze kleine organismen zijn giftig. Daarom raadt de provincie af het water in te gaan. Blauwalg kan namelijk voor huidirritatie zorgen en/of maag- en darmklachten veroorzaken.
Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen.