Arnhem en omstreken

Eind dit jaar vier schepen met vluchtelingen en asielzoekers aan Arnhemse kade

Eind vorig jaar kwamen de asielzoekers aan op een van de schepen in Arnhem
Eind vorig jaar kwamen de asielzoekers aan op een van de schepen in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als de gemeente Arnhem extra schepen kan regelen dan liggen er eind dit jaar in totaal vier schepen met vluchtelingen en asielzoekers aan de kades van de Gelderse hoofdstad. De opvang wordt uitgebreid omdat de toestroom asielzoekers zorgt voor een overbelasting in Ter Apel. Ondertussen woedt de oorlog in Oekraïne door.
Momenteel liggen al drie schepen met vluchtelingen en asielzoekers aan de Rijnkade en aan de Nieuwe Kade. Op twee van die schepen verblijven nu in totaal 300 Oekraïense vluchtelingen. Op het derde schip worden asielzoekers uit andere landen zoals Syrië en Afghanistan opgevangen.
De gemeente neemt in oktober een nieuwe opvangplek in gebruik in een oud schoolgebouw aan de Doorwerthlaan in de wijk Presikhaaf. Daar kunnen zo'n 200 Oekraïners extra worden gehuisvest. Eind dit jaar moeten er zo'n 500 Oekraïners worden opgevangen in Arnhem.
De gemeente Arnhem is naarstig op zoek naar schepen om vluchtelingen op te vangen. Omdat één van de drie schepen die nu wordt gebruikt voor de noodopvang in september weer in de vaart gaat, wordt nu gezocht naar een vervangend schip. Tegelijkertijd moet er een extra schip komen om de vluchtelingenstroom het hoofd te bieden, zo maakt de gemeente bekend.
Arnhem vangt nu zo'n 900 asielzoekers uit andere landen op, maar dat aantal wordt uitgebreid naar zo'n 1180 eind dit jaar. Ook wordt later dit jaar de opvang aan de Groningensingel uitgebreid voor opvang van asielzoekers via het COA. De vier schepen met asielzoekers en vluchtelingen blijven sowieso tot eind 2023.