Noord-Veluwe

Oorzaak grote bermbrand op A28 niet bekend

HULSHORST - Hoe de bermbrand langs de A28 bij Hulshorst is ontstaan blijft nog onduidelijk, dat meldt gemeentewoordvoerder Wob Meijering na overleg met de brandweer. Het is volgens hem niet voor de hand liggend dat de brand is aangestoken. “In de (tussen)berm van de A28 lopen normaal gesproken geen mensen.” De brand ontstond woensdagmiddag rond 16:30 uur en werd opgemerkt door voorbijkomende automobilisten. De snelweg is uren in beide richtingen dicht geweest.
Uit reacties op de Facebookpost van RTV Nunspeet denkt menigeen wel te kunnen raden hoe de brand ontstaan is. “Het zou mij niks verbazen als iemand een peuk uit raam heeft gegooid”, zegt Charissa. Ook Roy denkt er hetzelfde over. “Moet je eens zien hoeveel mensen peuken uit het raam gooien. Ik rij vijf dagen in de week op dit stukje en zie het regelmatig gebeuren. Idioten.”
De brand woedde over een lengte van zo’n 100 meter aan weerszijden van de A28 en ook in de middenberm. De brandweer is ruim 2,5 uur bezig geweest met blussen. “Vooral om te voorkomen dat door de hoge temperatuur en de wind de brand zich zou uitbreiden richting de spoorlijn”, vertelt Meijering. Dankzij de snelle opschaling van korpsen uit de hele regio is dat gelukt.
Twee pelotons zijn gealarmeerd en uitgereden, één voor de westkant en één voor de oostkant van de snelweg. Korpsen uit Nunspeet, Elspeet, Elburg, Harderwijk, Hierden en Ermelo waren ter plaatse. Voor de bluswatervoorziening waren de waterwagens van Nunspeet, Oldebroek, Uddel, Ermelo en Epe uitgerukt.
De brandweer is later op de avond nog een keer opgeroepen om na te blussen.
Bekijk hier beelden van de brand: