De vlaggen-op-kop-dichtheid is groter in de Achterhoek: provincie en gemeenten weten er niet goed op te reageren

De kruising van de N18 bij Lichtenvoorde met de afslag naar Zieuwent
De kruising van de N18 bij Lichtenvoorde met de afslag naar Zieuwent © Eveline Zuurbier
ACHTERHOEK - De omgekeerde vlaggendichtheid neemt naar de Achterhoek toe. Dit viel de bezoekers op die gisteren en vandaag onderweg gingen naar de Zwarte Cross. Boeren hebben op de wegen die daar naar leiden veel vlaggen omgekeerd opgehangen aan lantaarnpalen, viaducten en aan verkeerslichten op kruisingen. En er lijken nog steeds meer omgekeerde vlaggen bij te komen.
De op kop hangende vlaggen zijn een uiting van een boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. ‘Blauw, wit, rood, Nederland is in nood’, zo geven de boeren betekenis aan de actie. De actie van de boeren heeft op de rondweg van Winterswijk bijval gekregen van een groep burgervrouwen die de boeren steunt. Ze hebben linten om de bomen bevestigd. Ook hier met de omgekeerde Nederlandse driekleur.
Rijkswaterstaat gaat de vlaggen boven snelwegen weghalen. Dit doet de dienst niet omdat ze tegen of vóór de boeren zijn, maar om de veiligheid. Vlaggen kunnen losraken en het verkeer in gevaar brengen of leiden het verkeer af. Op de provinciale wegen (N-wegen) in de Achterhoek is het aan de provincie Gelderland om de vlaggen weg te halen. Die gaf eerder deze week te kennen nog niet te willen ingrijpen, tenzij ze de veiligheid in gevaar brengen. Een woordvoerder van de provincie Gelderland gaf bij de NOS aan, de situatie te vergelijken met bloemen in de berm die gelegd zijn bij de plaats van een ongeluk.
De meeste vlaggen hangen langs de wegen van de provincie. Gemeenten vinden het lastig hier iets aan te doen, maar zullen wel ingrijpen als de veiligheid van het verkeer in het geding is. Daarnaast vragen de Zwarte cross en de Vierdaagse van Nijmegen de nodige capaciteit van wegverkeerdiensten. Het is praktisch dus ook lastig de vlaggen weg te halen.
De Zwarte Cross-organisatie heeft de boeren buiten het festivalterrein weten te houden. Op de persdag gaf Ronnie Degen heel duidelijk aan neutraal te blijven in de boerendiscussie als een aanvullende reactie op Gijs Jolink. Die zei geen standpunt in te willen nemen omdat het festival voor iedereen is. “Er zijn onder onze bezoekers voor- en tegenstanders wij voeren geen politiek, maar wij ervoor zorgen dat onze bezoekers feest kunnen vieren.”
Boeren hebben hun protestuiting dus buiten het festivalterrein van de Zwarte Cross gezocht en rondom het evenement de wegen vol gehangen met omgekeerde vlaggen. Naast steun zoals in Winterswijk van een groep burgers, roept de actie ook weerzin op. Demonstraties zijn via een vergunning gebonden aan tijd, plaats en ruimte. Daar is bij dit vlaggenprotest geen sprake van. ‘De openbare ruimte is er voor iedereen en hoort neutraal te zijn’. Daarnaast zijn er ook mensen die de omgekeerde vlag respectloos vinden.
'De provincie Gelderland knoeit zelf ook met de provincievlag'
Vlaggenkenner Broddie Wolterink uit Lichtenvoorde vindt de actie van de boeren in één woord ‘geweldig’. Doorgaans houdt hij zich strikt aan protocollen en ziet vlaggen als nationaal of provinciaal symbool. De boerenprotestactie ziet hij niet als schending van het nationale symbool. Het is de kracht van de vlag, zegt hij. “Eindelijk is er groep die aan de hele wereld kenbaar maakt wat er in Nederland aan de hand is. Door jarenlang politiek wanbeleid is het zover gekomen. Banken en grote voerleveranciers zijn hier medeplichtig aan. Het is verschrikkelijk; het hele levenswerk wordt de boeren afgepakt, terwijl de kinderen ervoor op school zitten.” Over het weghalen van de vlaggen door de rijksdienst en de provincie zegt Wolterink: “De provincie Gelderland knoeit zelf met de provincievlag. Bij ondermeer bushaltes verknoeien ze de respectvolle kleuren door de kleur groen aan de provinciekleuren toe te voegen. De vlaggen weghalen is olie op het vuur. Als dat gebeurt krijgt ze er vier keer zoveel vlaggen terug. Ik zou de boeren helpen met vlaggen ophangen.”