Rijk van Nijmegen

Dit zijn de beste manieren om tijdens de Vierdaagseweek naar Nijmegen te reizen

Er rijden ook extra nachttreinen tijdens de Vierdaagse
Er rijden ook extra nachttreinen tijdens de Vierdaagse © RN7
REGIO - De Vierdaagseweek zet volgende week Nijmegen op z'n kop, en dat betekent ook veel voor het vervoer van en naar de stad. Er rijden extra treinen en bussen, maar fietsers en automobilisten moeten rekening houden met afzettingen en omleidingen. We hebben alle vervoersmogelijkheden van en naar Nijmegen op een rijtje gezet.

Treinen

Van en naar Nijmegen worden extra treinen ingezet. De NS liet dinsdag al weten dat treinen naar en van Nijmegen prioriteit krijgen boven die op andere trajecten. Dit ook in verband met personeelstekort.
Er zullen onder andere weer speciale nachtnettreinen worden ingezet tussen Nijmegen en ’s-Hertogenbosch, Utrecht Centraal en Zwolle. Verder rijden de sprinters naar ’s-Hertogenbosch en Zutphen in een halfuursdienst in plaats van een uurdienst. In alle gevallen is het aan te raden ook vlak voor vertrek het reisadvies te checken in de NS-app of op de website van de NS.
In het algemeen geldt dat voor de lange afstanden er één keer per uur ‘s nachts een trein rijdt, maar op de korte afstanden rijden er ‘s nachts vanuit Nijmegen meer treinen. Tussen Arnhem en Nijmegen bijvoorbeeld drie keer per uur (vanaf 4 uur ochtends), vanaf Wijchen ongeveer twee keer per uur en ook vanaf Venray kun je twee keer per uur naar Nijmegen (vanaf 2 uur). Er rijden ook langere treinen om zo veel mogelijk passagiers te kunnen vervoeren.

Bussen

Speciale 'Vroegbussen' van en naar Nijmegen voor wandelaars. Ondanks de aanrijding bij het busstation woensdag, probeert Breng alles in goede banen te leiden. De informatieborden die normaal boven de bussen hingen op het Nijmeegse busstation zijn weg, maar binnen in het station én aan de voet van het busstation staan nog steeds de normale borden met actuele vertrektijden.
De Vroegbussen zijn speciaal voor de wandelaars van de Vierdaagse. Om gebruik van deze bussen te maken, dien je een zogenaamde ‘Blarenpas’ te hebben. Deze is te koop bij de informatiestand van Breng op de Wedren, op sommige 4Daagse campings in de regio en op alle dagen (behalve zondag) bij het Breng loket in de stationshal van Nijmegen, schuin tegenover de AKO.
De normale dienstregelingen in en rondom Nijmegen van de bussen kennen veel omleidingen in verband met Vierdaagse lopers op de route. Op de website van Breng staat hierover meer informatie.

Fietsen

Tijdens de Vierdaagse is Nijmegen natuurlijk nog steeds bereikbaar met de fiets. Rondom de Wedren zijn er ook speciale fietsstallingen ingericht. Op de Bijleveldsingel met ongeveer 1000 plaatsen is er één (aan de kant van het Karel de Grote College). Aan de Oranjesingel is er extra plek voor ongeveer 500 plaatsen en op het Sportterrein aan de Fagelstraat kunnen ongeveer 9500 fietsen worden gestald. Deze stalling is wel alleen toegankelijk voor de deelnemers van de Vierdaagse. Toegangscontrole en toegang gebeurt op basis van je polsband.

Auto’s

Voor de Vierdaagse deelnemers zijn speciale parkeerkaarten beschikbaar. De verkoop vindt plaats via de website van de gemeente Nijmegen. Niet deelnemers worden gevraagd aan de rand van de stad te parkeren op P+R terreinen. Er is een P+R terrein ingericht aan het Keizer Augustusplein (Nijmegen-Noord). Het P+R terrein Noord wordt met borden aangegeven vanaf de A325 (Arnhem-Nijmegen).

Wegafzettingen

Er zullen nogal wat wegen worden afgesloten voor de Vierdaagse wandelaars en de Vierdaagse feesten. De binnenstad en alles rondom de Wedren is de hele week nagenoeg afgesloten en verder zullen er per wandeldag een aantal dorpen de hele of een halve dag minder goed bereikbaar zijn.
Dat zijn op dinsdag onder andere Oosterhout, Elst, Valburg, Elden Huissen, Bemmel en Lent. Op woensdag Wijchen en Beuningen. Op donderdag Malden, Mook, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Groesbeek en Berg en Dal. Op vrijdag zijn dit de dorpen Overasselt, Nederasselt, Grave/Escharen Gassel, Vianen (NB), Beers/Linden, Heumen, Cuijk, Mook/Molenhoek en Malden. Hier staat per plaats welke weg is afgezet en hoe lang.