Achterhoek

Totaalverbod op messen in Winterswijk

Totaalverbod op messen in Winterswijk
Totaalverbod op messen in Winterswijk © REGIO8 (archief)
WINTERSWIJK - Messen en andere steekwapens worden verboden in heel Winterswijk. De gemeente spreekt van ‘messenproblematiek’ en hoopt met het verbod een duidelijke norm te stellen omdat landelijke wetgeving ontbreekt.
Personen die worden betrapt met wapens of ‘gevaarlijke voorwerpen’ kunnen voortaan een boete krijgen, naast dat het wapen in beslag wordt genomen. “Tijdens controleacties worden veelvuldig messen of andere wapens gevonden die niet zijn verboden op grond van de ‘Wet wapens en munitie’, maar toch een gevaar vormen voor de openbare orde”, meldt burgemeester Joris Bengevoord, die daarom kiest voor het totaalverbod. “Hiermee wordt het mogelijk om bestuursrechtelijke te handhaven en deze (steek)wapens in beslag te nemen.”
Winterswijk hoopt het aantal geweldsincidenten terug te dringen met de stap. “Tenslotte kunnen er andere bestuurlijke of strafrechtelijke consequenties volgen, wat afhangt van de situatie en ernst van de overtreding”, meldt de gemeente. “Na overtreding kan de gemeente bestuursrechtelijk optreden door de overtreder een last onder dwangsom op te leggen. Dit betekent dat de betreffende persoon bij herhaaldelijke overtreding een boete moet betalen.”