Arnhem en omstreken

Gemengde gevoelens over nieuwbouw op Monnikenhuizen: 'Sommigen blijven drammen'

Het pand van een voormalig garagebedrijf moet tegen de vlakte
Het pand van een voormalig garagebedrijf moet tegen de vlakte © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - Ondanks aanpassingen aan het plan om negentien appartementen te bouwen op Monnikenhuizen in Arnhem is een aantal omwonenden het nog altijd oneens met de nieuwbouwplannen. "Sommige mensen blijven maar drammen", klinkt het bij anderen die geen bezwaren hebben tegen de bouw.
Het gaat om een nieuw te bouwen appartementencomplex op de hoek van de Dr. Schaepmanlaan en de Sperwerstraat. Het oude gebouw van een voormalige autogarage moet tegen de vlakte. Het appartementencomplex krijgt alleen op de hoek vier woonlagen. Aan de Sperwerstraat telt het te bouwen complex drie woonlagen, aan de Dr. Schaepmanlaan wordt het pand twee verdiepingen hoog. Een aantal direct omwonenden vreest dat het gebouw te hoog wordt, dat het uitzicht minder wordt en ook zou het te donker kunnen worden in de straat.

Racen over de stoep

Bovendien wordt er veel 'geracet' op de stoep waar de nieuwe ingang van het pand moet komen. Directeur Egbert-Jan Rots van Rots Bouw legt uit dat hij vooral meedacht met de mensen in de wijk. "Deze stoep ligt hoger dan de weg. Daarom rijden mensen die bij de achterliggende woningen willen komen vaak met hun scooter over de stoep. Het is een smalle stoep en dus hebben mensen daar last van. Mensen zijn bang dat dat toeneemt als er meer woningen bij komen. Hiervoor moeten we met de gemeente een goede oplossing maken. Het gaat er natuurlijk ook over wat je met elkaar als buurt doet om de wijk leefbaar te houden."

Geen vijfde verdieping

Nadat omwonenden de mogelijkheid kregen hun bezwaren in te dienen, zijn er aanpassingen gedaan door bouwbedrijf Rots Bouw. Zo laat het bedrijf de originele muren van het garagebedrijf intact om tegemoet te komen aan de wens van één van de bezwaarmakers die pal naast het pand woont. "We hebben met hem afgesproken dat de oude garagemuren aan zijn kant gewoon blijven staan. Daarmee denk ik dat we recht doen aan zijn belangen. Zoiets heeft bouwtechnisch best wat voeten in aarde, maar het is één van de voorbeelden hoe wij hebben meegedacht met wat de buurt wil." Ook werd er bij het ontwikkelen van de bouwplannen af gezien van een vijfde woonlaag.

'Gedram'

Andere buurtbewoners zeggen geen probleem te hebben met de bouw van het pand. Zij vinden dat de klagers nog altijd niet tevreden zijn gesteld. ‘Sommige mensen blijven maar drammen, voor hen is het nooit goed’, merkt een buurtbewoonster op voor de camera van streekomroep RTV Connect. (Tekst loopt door onder de video.)
De gemeenteraad is nu aan zet. Woensdag wordt er op het Arnhemse stadhuis verder gepraat over het plan. Om de schop de grond in te kunnen steken moet de Arnhemse raad instemmen met het wijzigen van het bestemmingsplan. Over twee weken wordt de knoop doorgehakt.