Noord-Veluwe

Supergraanmaan waarschijnlijk goed te zien

Supergraanmaan waarschijnlijk goed te zien
Supergraanmaan waarschijnlijk goed te zien © LOEmedia
ELBURG - Woensdag is een supermaan te zien die ook wel supergraanmaan of superdondermaan wordt genoemd. De kans is groot dat het tweede deel van de avond en nacht met helder weer verlopen. Het is overdag vrij warm zomerweer, waardoor het ook later in de avond en nacht nog lang aangenaam is om buiten te gaan kijken.

Twee supermanen op rij

In juni was ook al sprake van een supermaan, ook wel de superaardbeienmaan genoemd vanwege de start van het aardbeienseizoen. Omdat de maan zich nu nog steeds in het kortste stuk van de baan om de aarde bevindt, is de volgende volle maan gelijk weer een supermaan. Op woensdag 13 juli is de supermaan om 20:38 uur het dichtst bij de aarde. De zon gaat in het midden van het land rond 21:55 uur onder en de maan komt om 22:30 uur op. De volgende ochtend gaat de maan weer onder om 4:21 uur.

Grote kans op heldere condities

Deze week is het overwegend zonnig en warm zomerweer. Overdag komen vaak wat stapelwolken tot ontwikkeling die met het vallen van de avond weer snel oplossen. Het tweede deel van de avond en de nacht verlopen vervolgens grotendeels helder. Woensdagavond is de wind gedraaid naar het noordwesten, waardoor mogelijk wel wat wolkenvelden vanaf de Noordzee over zullen drijven. In het noorden is de kans op een volledig bewolkte hemel iets minder dan 30%. In het midden van het land is deze kans al afgenomen tot minder dan 20%. Gemiddeld genomen is de kans dus groot dat de supermaan goed te bekijken is. De temperatuur ligt daarbij tussen 14 graden in het noorden en 18 graden in het zuiden.

Supergraanmaan of superdondermaan

De supermaan in juli wordt ook wel de supergraanmaan of superdondermaan genoemd. Dit komt omdat in deze tijd van het jaar de eerste graansoorten geoogst kunnen worden. Het kan geregeld stevig onweren in deze zomerse julimaand en dat is de verklaring voor de tweede naam van deze supermaan.

Verschil tussen supermaan en gewone volle maan

De afstand tussen de aarde en de maan verschilt gedurende het jaar. Dit komt omdat de maan niet in een perfecte cirkel, maar in een eivorm om de aarde heen draait. De ene helft van het jaar staat de maan dus dichter bij de aarde. Bij een supermaan is de afstand tot de aarde in deze baan het kortst. De maan lijkt hierdoor groter en feller in vergelijking met een gewone volle maan. Om precies te zijn: 7% groter en maar liefst 14% helderder.