Rijk van Nijmegen

Hier worden 50.000 Vierdaagsekruisjes met de hand gemaakt

Het maken van Vierdaagse kruisjes gebeurt grotendeels met de hand
Het maken van Vierdaagse kruisjes gebeurt grotendeels met de hand © RN7
ZEIST - De Vierdaagse helemaal uitlopen is een hele prestatie. Naast een persoonlijke overwinning volgt dan na vier dagen wandelen de officiële beloning, in de vorm van het befaamde Vierdaagsekruisje. Het maken van al die kruisjes kunnen we óók een hele prestatie noemen. In de fabriek van Van Veluw BV in Zeist worden jaarlijks zo’n 50.000 stuks met de hand gemaakt.
Eigenaar Wouter van Veluw ontvangt onze presentator Daan Wijfje met trots in de showroom van het bedrijf, voor aanvang van een rondleiding door de fabriek. In de ruimte zijn uiteenlopende attributen te zien. Burgemeesterskettingen, voetbalbokalen, muziekprijzen, speciale munten en natuurlijk hét Vierdaagsekruisje. “Zolang het maar van metaal is, niet te gek groot, zouden we het moeten kunnen maken”, licht Van Veluw toe.
De rondleiding begint bij een computer waar de ontwerpen op binnenkomen. “Zo’n beetje de laatste computer die je zult tegenkomen”, wordt gezegd. “De rest is allemaal handarbeid.” Nadat er een zogenaamd ‘negatief’ is gemaakt, een stempel waarop de medailles geslagen kunnen worden, wordt dat slaan één voor één gedaan. Hierna wordt de overtollige buitenrand nog van het product af geslepen. Ook hierbij geldt: één voor één, 50.000 keer.
Bekijk de reportage in het programma 'Klaar voor de start", vanaf minuut 23.01:
Na diverse afdelingen te hebben gepasseerd, waarbij er onder meer een ringetje aan de medaille wordt gesoldeerd, het kruisje handmatig wordt geschilderd en afgebakken, en het product nog een bad krijgt waardoor hij mooi zilverkleurig wordt, eindigt deze op de afdeling waar er nog een groen-oranje lint aan het kruisje wordt gemaakt.
In totaal werken er zo’n vijftig mensen bij Van Veluw en gaan de Vierdaagsekruisjes dus door vele handen. Een product om dus extra trots op te zijn, als je hem volgende week vrijdag mag ontvangen.