Rijk van Nijmegen

Beuningenaren nemen een kijkje in flexwoningen Oekraïense vluchtelingen

Flexwoningen op het Asdonckterrein
Flexwoningen op het Asdonckterrein © Frank Hollaar - RN7
BEUNINGEN - Een paar honderd inwoners van Beuningen namen zaterdagmiddag een kijkje op het Asdonckterrein langs de Van Heemstraweg. Daar komen 41 chalets te staan voor de opvang van naar schatting 220 tot 240 Oekraïnse vluchtelingen. Het merendeel van deze chalets staan er inmiddels.
De gemeente is erin geslaagd om in enkele weken tijd een groot aantal voorzieningen te realiseren. Zo is er overal asfalt en straatverlichting aangelegd. Er komen verder onder meer nog parkeerplaatsen en groenstroken.
Twee chalets waren zaterdag speciaal ingericht voor bezichtiging door belangstellenden. Daar werd volop gebruik van gemaakt en men moest daarvoor zelfs in de rij staan. De chalets lijken qua interieur nog het meest op een hele grote caravan.

Chalets voor vier of zes personen

Het terrein kende al een grootschalige aansluiting voor elektriciteit, dat door het schaatsevenement Beuningen On Ice altijd werd gebruikt. Ook was het terrein al egaal en geldt er de bestemming wonen. Voor de Veiligheidsregio was dat allemaal dé reden om hier Oekraïnse vluchtelingen op te vangen. Bovendien ligt het terrein vlakbij alle voorzieningen van het winkelcentrum.
De chalets, ook wel nood- of flexwoningen genoemd, zijn in principe bedoeld voor vier of zes personen. Er worden vooral vrouwen met kinderen ondergebracht en ook wel oudere mannen. Meerdere chalets moeten door families worden gedeeld. Het is de bedoeling dat geen enkele chalet half leeg komt te staan. Ook is er ruimte gemaakt voor een informatiepunt, met een beheerder.

Eind juli arriveren eerste vluchtelingen

De Veiligheidsregio Gelderland Zuid (VRGZ) zorgt voor de invulling en verdeling van de chalets. Dit gebeurt wel in samenspraak met de gemeente Beuningen.
Vluchtelingen die nu bij particulieren zijn ondergebracht, kunnen straks waarschijnlijk ook voor een deel in de chalets terecht. Zij moeten zich daarvoor wel aanmelden bij de Veiligheidsregio. Volgens de planning arriveren de eerste vluchtelingen eind juli op het Asdonckterrein.
Beuningenaren bezoeken het Asdonckterrein
Beuningenaren bezoeken het Asdonckterrein © Frank Hollaar / RN7