Noord-Veluwe

Noodverordening in Hierden wordt verlengd tot half augustus

De slagboom bij de straat van de stikstofminister.
De slagboom bij de straat van de stikstofminister. © Omroep Gelderland
HIERDEN - De noodverordening die van kracht is in Hierden wordt verlengd tot woensdag 17 augustus. Het gebied rondom de woning van minister Van der Wal blijft aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat meldt de gemeente Harderwijk.
De politie krijgt door deze noodverordening meer bevoegdheden. Zo mogen ze indien nodig preventief fouilleren en kunnen ze mensen verzoeken de gemeente te verlaten. In Hierden is verder ook sprake van een samenscholingsverbod. De noodverordening zou eerst een week duren en op 6 juli aflopen.
Het boerenprotest bij de woning van minister Van der Wal in Hierden was aanleiding voor burgemeester Van Schaik om over te gaan tot deze maatregel. "Er is in onze gemeente begrip voor de boeren en hun protesten tegen het stikstofbeleid. Maar de intimiderende sfeer die rondom het protest hing, heeft grote impact op de gezinsleden van de minister en de andere inwoners in de straat en buurt. Ik vind dat zeer onwenselijk. Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, maar dat wil niet zeggen dat demonstreren geen morele en strafrechtelijke grenzen kent. We doen er alles aan om de openbare orde en veiligheid voor alle inwoners van Hierden zo snel mogelijk te herstellen", zo liet de burgemeester eerder al weten.