Rijk van Nijmegen

Nog vier jaar wachten kan écht niet, zegt bestuur dorpshuis

Dorpshuis De Lier in Puiflijk
Dorpshuis De Lier in Puiflijk © RN7
PUIFLIJK - Een lekkend dak, enkel glas en klapperende ramen; dorpshuis de Lier in Puiflijk ziet er vervallen uit. De gemeenteraad had beloofd voor de verkiezingen met een toekomstperspectief te komen, maar nu blijkt dat de gemeente hiermee wacht en eerst een totaalplan voor Puiflijk maakt. Nieuwbouw voor de Lier gaat nog jaren duren. Dit tot grote teleurstelling van het bestuur van het dorpshuis.
Frans Kaart, voorzitter van het bestuur, verwoordt de grote teleurstelling: “Zeker gezien er in diverse verkiezingsprogramma’s verwachtingen zijn gewekt, en dat het bestuur heel veel werk in korte tijd heeft verricht om de gevraagde scenario’s uit te werken. Plus dat de Lier op z’n laatste benen loopt.” Er wordt over een uitstel van jaren gesproken; en gezien de staat van het gebouw is zo lang wachten eigenlijk geen optie.
Tekst gaat verder onder de video:
Bij binnenkomst lijkt het nog wel mee te vallen, maar er zijn behoorlijk wat verborgen problemen. “Het dak lekt, er zijn vier stoppenkasten die doorgelust zijn en zo zijn er nog meer dingen die noodzakelijk aan vervanging toe zijn”, vertelt Kaart. Een gedeelte van het gebouw is van begin jaren ’60, dus echt wel in verouderde staat.
Daardoor is het bestuur bang dat, als er niets gebeurt, de huurders van de Lier, zoals de dag begeleiding voor ouderen, zelf op zoek gaan naar een ander onderkomen. Basisschool ’t Geerke heeft zelfs al besloten om de groep-8-musical ergens anders te houden omdat de “grote” zaal van de Lier niet meer geschikt is hiervoor: er is te weinig capaciteit en de belichting en het geluid is niet meer van deze tijd voor zo’n uitvoering.

Leegloop dreigt

Ook is er onvoldoende ruimte om de activiteiten over te nemen die zijn ontstaan door sluiting van Café Mulders en het sluiten van de kerk. Nu moet het activiteitencentrum van Pluryn bijvoorbeeld al elke dag de zaal leeghalen, omdat die in de avond weer door een andere groep wordt gebruikt. Kaart: “Op deze manier kan er een leegloop van huurders ontstaan, wat de leefbaarheid van het dorp niet ten goede komt”.
Misschien is er een oplossing: er is de komende jaren ruimte in de gemeentelijke begroting. Een deel hiervan zal gereserveerd worden voor de nieuwbouw van de Lier. Hoeveel dat is, wordt donderdagavond in de gemeenteraad besproken. Het bestuur hoopt op een bijdrage van 7,5 ton tot 1 miljoen voor de reservering voor de nieuwbouw. Daarnaast hoopt het dorpshuis ook geld te krijgen om de komende periode te overbruggen. En dat dit geld uit een ander spaarpotje komt dat die voor de nieuwbouw.