Rivierengebied

Boeren nodigen gemeentebestuur uit: "kom bij ons langs"

Boeren op het plein voor het gemeentehuis
Boeren op het plein voor het gemeentehuis © Hanneke Bruinsma
ELST - Het was een grote demonstratie van boeren, maar dan wel met een veel rustiger karakter dan op sommige andere plaatsen. Tientallen tractoren parkeerden dinsdagavond op het plein voor het gemeentehuis in Elst. Het ging vooral om boeren uit de gemeente zelf. Ze waren niet uit op een confrontatie, maar uitten hun zorgen en nodigden het gemeentebestuur uit om op bezoek te komen bij hun bedrijven. Ze boden een symbolische sleutel aan, en een mandje met streekproducten.
De gemeenteraad van Overbetuwe vergaderde dinsdag. Aan het einde van de vergadering zei burgemeester Patricia Hoytink-Roubos: "en ik geloof dat er inmiddels boeren voor ons gemeentehuis staan met trekkers. Dus ik denk dat wij even naar buiten gaan." Rond half tien ontmoetten burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden en boeren elkaar op het plein. GroenLinks-raadslid Hanneke Bruinsma noemt de sfeer achteraf “gemoedelijk.”
Bruinsma heeft met meerdere boeren gesproken. “Onzekerheid is het grootste probleem,” vond ze. Niet onverwacht werd ze aangesproken op de visie van haar eigen partij GroenLinks. “Maar wij hebben dit niet bedacht. En daar gaat dit ook helemaal niet over. Dit gaat over vertrouwen. Dat gaat me aan het hart. Hun bedrijfsvoering wordt geraakt, en de communicatie daarover gaat via allerlei kanalen, via talkshowtafels, maar niet direct met hen.”

Noodverordening bedrijvenpark Park15

Burgemeester Hoytink-Roubos had aan het begin van de gemeenteraadsvergadering al aangekondigd dat “een aantal boeren vanuit LTO” iets zouden aanbieden. En ze had nog een mededeling: ze stelt een noodverordening in voor Park15, het bedrijventerrein waar boeren maandag en dinsdagochtend alle ingangen blokkeerden met tractoren.
Dinsdag had de burgemeester al een noodbevel afgekondigd, een maatregel die burgemeesters in uitzonderlijke gevallen kunnen nemen als de openbare orde in gevaar komt. De boeren vertrokken toen van het bedrijventerrein, maar woensdagochtend loopt dat noodbevel af. De burgemeester schat in dat er opnieuw blokkades kunnen komen, en stelt daarom een noodverordening in. Daarover moet de gemeenteraad ook stemmen, maar dat zal pas in de volgende vergadering gebeuren.